Påbyggnadsundervisningens (10:e klassens) läroplan
LäroplanPåbyggnadsundervisning
Päivitetty viimeksi: 16.11.2020
För varje 10:e klassist måste en individuell läroplan utarbetas och nya kurser måste skapas för 10:e klassens undervisning. Detta görs för att man ska få med uppgifterna om 9:e klassens vitsord, höjningar och tilläggsundervisning på betygen.
Enligt bestämmelserna upprättas en individuell läroplan för varje studerande. Läroplanen består av tre delar
-
- Prestationer i grundskolan
- Prestationer under påbyggnadsundervisningen
- Höjda vitsord under påbyggnadsundervisningen
Läroplanens stomme är likadan för alla gällande påbyggnadsundervisningen. I läroplanen inkluderas alla ämnen och kurser som det är möjligt att avlägga. Studerandena kan sedan välja bland dessa enligt sin individuella läroplan. Grundskolans andel och höjningarna är naturligtvis olika för var och en.
För påbyggnadsundervisningens del räcker det att läroplanen innehåller påbyggnadsundervisningens egna ämnen och kurser. Innan betygen skrivs ut bör man dock placera höjda vitsord under en egen rubrik. Den tredelade läroplansstrukturen görs med tanke på betygen.
Studieinfo-överföringen 2015 innehåller inte längre påbyggnadsundervisningens vitsord från grundskoletiden eller specificeringar av höjningar av vitsord som bibehållits eller sjunkit. I överföringen inkluderas alla prestationer som gjorts under påbyggnadsundervisningen. Det räcker att påbyggnadsundervisningen har sina egna ämnen och kurser och att studerandenas prestationer registrerats i dessa.
Mellanrubriker och ämnen som hör till 10:e klassens läroplan har i exemplet separerats från andra ämnen i högstadiet med en p-bokstav framför förkortningen.
1.1. Gör i Kurser-registret följande registerkort:
- Studier som fullgjorts under påbyggnadsundervisningen; förkortning: pAvlagda
- Höjning av slutvitsorden från den grundläggande utbildningen, förkortning: pHöjda
Ge dem typen rubrik. Kontrollera att kurstypen är rubrik och inte mellanrubrik. Om rätt kurstyp inte finns i er databas så kan ni skapa rubriktypen i registret Kurstyper.
2. Gör följande nya mellanrubriker i Kurser-registret:
- Modersmål och litteratur, förkortning: pMod
- Det andra inhemska språket, förkortning: pAis
- Övriga tillvalsämnen, förkortning: pTillv
- t.ex. Avlagts under grundläggande utbildningen, förkortning: pGrund
Ge dessa typen mellanrubrik.
3.Gör nya ämnen för 10:e klassen (t.ex. pMo Svenska språket). Om 10:e klassens kurser inte finns sedan tidigare så ska de också göras. Man kan använda samma kurstyper för ämnen och kurser som för 7:e, 8:e och 9:e klassens ämnen/kurser. När man skapar nya ämnen och kurser kan man använda sig av registerkortskopiering: Funktioner / Kopiera registerkort.
Gör en egen läroplan för 10:e klassen i Läroplaner-registret. Kopiera grundskolans läroplan (Funktioner / Kopiera registerkort), byt Namn och spara. Placera därefter mellanrubriker och rubriker i läroplanen enligt följande:
1.Mellanrubrik pGrund, Avlagts under grundläggande utbildningen som rubrik för 7:e, 8:e och 9:e klassens ämnen som redan finns i läroplanen. Stäng de nedre nivåerna så att du kan överföra ämnen i en enda del då du för dem under den nya mellanrubriken.
2.Rubriken Studier som fullgjorts under påbyggnadsundervisningen placeras högst upp i läroplanen, direkt under primus-kursen. Placera de ämnen och kurser som gjorts för 10:e klassen under rubriken.
3. Rubriken Höjning av slutvitsorden från den grundläggande utbildningen läggs till efter 10:e klassen ämnen och kurser. I slutet av läsåret placeras de kurser där studeranden har höjt sitt vitsord under den här rubriken.
I slutet av läsåret ska du gå igenom vilka ämnen eleven har höjt sina vitsord i. I Studeranderegistrets läroplan på fliken Bearbeta ska du flytta höjda ämnen och kurser från Studier som fullgjorts under påbyggnadsundervisningen till Höjning av slutvitsorden från den grundläggande utbildningen.
Du kan flytta ämnena och kurserna genom att klicka på dem och dra dem med musen till rätt plats. Ämnet ska placeras under mellanrubriken och vara indraget. Du kan också ändra placeringen på ämnen/kurserna med pilknapparna som finns i det vänstra nedre hörnet i fönstret.
För att en användare ska kunna ändra läroplanen bör han/hon ha rätt att ändra läroplanen. Rättigheten ges i Primus Användargruppsregister. Den hör till Studeranderegistret och heter Rätt att bearbeta läroplanen.
Om läroplanen för en elev ändras i Studeranderegistret blir läroplanen individuell, vilket betyder att de ändringar som görs i den gemensamma läroplanen för åk 10 inte nödvändigtvis uppdateras för eleven. Det lönar sig alltså att göra individuella ändringar först då den gemensamma läroplanen är klar.
Om läroplanen ändras i Studeranderegistret kryssas fältet Läroplanen har bearbetats i på studerandens kort. Om fältet inte är framtaget får du fram det via fälteditorn. Krysset gör så att det inte går att radera en individuell läroplan t.ex. om man försöker ändra läroplanen för flera studeranden på en och samma gång.
Vitsord som höjts under påbyggnadsundervisning flyttas under en egen mellanrubrik så att de på betyget kan urskiljas från övriga kurser som avlagts under påbyggnadsundervisningen. Även i överföringen till Studieinfo-systemet beaktas vitsord som höjts på 10:e klassen.
I alla godkända studier som har avlagts enligt den egna studieplanen ges Betyg över fullgjord påbyggnadsundervisning. Ifrågavarande betygsmall finns i utskriftsbanken.