Att bygga upp en läroplan
Uppdaterad: 16.4.2020
För att kunna bygga upp en läroplan ska du först i Primus Kurser-register skapa de läroämnen, kurser, studieperioder, examensdelar mm. som ska ingå i läroplanen. När du har skapat de element som ska ingå i läroplanen kan du sammanställa en trädstruktur i Läroplaner-registret.
Läroanstaltens undervisningsutbud skapas i Kurser-registret. I Läroplaner-registret väljer man bland kursutbudet de kursbeteckningar man behöver och ordnar dem. Ämnen ordnas till den ordning man vill att de utskrivs till betyget. Kurserna under ämnet ordnas i prestationsordning, den som presteras först, kommer först.
Utskriftseditorn går igenom studerandens läroplan ämne för ämne. Om det finns vitsord som skrivs ut, utskrivs dem. Om ingenting hittas, utskrivs inte heller någonting. Läroplanen kan alltså innehålla sådana ämnen studeranden inte tänker prestera, de syns inte i statistiken eller betygen.
Med hjälp av utskriftsmodellens utskriftsvillkor kan man utskriva endast de uppgifter man vill. Till betygen kan man till exempel utskriva vitsord i alla kurser i ämnet eller endast det nyaste kursvitsordet.
Kontrollera att de nödvändiga kurstyperna finns i registret Kurstyper. Om de inte finns där från förr, du ska skapa dem.
Läroanstalten kan använda precis sådana kurstypsnamn den vill. De mest allmänna grundläggande undervisning är mellanrubrik, gemensamt ämne, valbart ämne, obligatorisk kurs, valbar kurs och kortkurs. Också i utskriftsbankens utskrifter använder man sådana kurstyper. Om det är både låg- och högstadiet i samma läroanstalt eller högstadiet och gymnasiet, lönar det sig att använda kurstyper som heter t.ex. hs gemensamt ämne, hs valbart ämne osv.
Då en ny kurstyp upprättas syns den i utskriftseditorn i Kurstyper som skrivs ut -rutans alternativlista. Från den här alternativlistan väljs sedan vilka kurstyper som skrivs ut på betyget. I grundskolan vill man normalt skriva ut ämnen och ämnesvitsordet, i gymnasiet däremot ämnets namn men kursvitsordet.
- Öppna Kurser-registret. Kontrollera att registret innehåller alla de studier som ingår i läroplanen. Om det finns flera nivåer i läroplanens struktur ska du skapa de mellanrubriker, stora rubriker, delperioder mm. som behövs.
- Varje ämne och kurs ska ha sitt eget registerkort. Skapa dem om de inte finns sedan tidigare. I grundskolan är en kurs lika med ett bedömningstillfälle, d.v.s. en period eller en termin. Ange kursens namn, förkortning, timantal, kurstyp och övriga uppgifter. Obligatoriska uppgifter är åtminstone Namn, Typ och Förkortning eller Kod. För ämnen ifylls även Vitsordets räknesätt. För kurser ifylls Typ, Studieveckor, Timantal och Vitsordsskala. Ämnen och kurserna skrivs ut på betygen enligt skrivsättet i fältet Namn. När registerkortet sparas, visas den i kurslistan i registret Läroplanen.
- Se anvisningen Bearbeta ämnes- och kursuppgifter
Du bygger upp samt bearbetar läroplanen i registret Läroplaner. Det finns inte ett ända rätt sätt att göra läroplaner och betyg och Primus tvingar inte att använda något visst sätt. Det väsentliga är att läroanstalterna använder och följer de principer som avtalats om inom läroanstalten eller i kommunen.
I grundskolan placeras gemensamma och valbara ämnen på samma hierarkinivå. Valbara ämnen är alltså inte delar av det gemensamma ämnet utan egna självständiga helheter. Ett gemensamt ämne består av gemensamma kurser, ett valbart ämne av valbara kurser. Individualiserade ämnen och kurser behöver man inte skapa i Kurser-register. Till studeranden väljs den normala allmänna läroplanen och i studeranderegistrets Kursprestationer-rutan byter man kurstypen av ämnen/kurser som ska individualiseras.
Att bygga upp en läroplan
- Öppna Läroplansregistret och välj Funktioner / Nytt registerkort.
- Klicka på knappen Sök som finns i mitten av rutan. Du får nu fram alla de studier som kan placeras i läroplanen.
- Läroplanen byggs upp i den stora rutan nere till vänster i fönstret. Välj ur kurslistan det ämne (grundskola/gymnasium) eller den examensdel (yrkesinriktad utbildning) som ska stå överst i läroplanen och dra ämnet/examensdelen med musen till den vänstra rutan. Du kan också välja alla ämnen/examensdelar medan du håller Ctrl-knappen nedtryckt och dra dem alla till läroplanen på samma gång.
- När du har dragit alla ämnen till läroplanen ska du placera dem i den ordningsföljd i vilken de ska skrivas ut på betygen. Detta gör du med hjälp av pilknapparna i det nedre vänstra hörnet eller genom att dra ämnena med musen.
- När ämnena är i rätt ordningsföljd ska du ur kurslistan välja den första kursen till läroplanens första ämne, t.ex. modersmålets kurs MO1. Tryck ned Shift-tangenten på ditt tangentbord och klicka samtidigt på den sista kursen, t.ex. MO6. På så vis målar du alla kurser mellan MO1 och MO6 och du kan nu dra dem alla till läroplanen på samma gång och placera dem under läroämnet modersmål.
- Tips! Släpp upp musknappen efter namnet på modersmålets läroämne i stället för under, ovanför eller framför ämnets namn. Då placeras kurserna på rätt ställe, direkt under ämnet med en liten indragning. Samtidigt dyker tecknet [-] upp framför ämnets namn för att markera att ämnet består av de underliggande kurserna.
- Du kan också göra indragningarna genom att med musen dra kursen under ämnet och med hjälp av pilknapparna i det nedre vänstra hörnet flytta kursen ett steg till höger.
En mellanrubrik är namnet på en helhet som består av flera ämnen. Till exempel Det andra inhemska språket är en mellanrubrik under vilken man samlar alla de andra inhemska språken en studerande har möjlighet att studera. Även om man vid en läroanstalt har möjlighet att studera endast ett andra inhemskt språk måste man göra en mellanrubrik, eftersom betyget ska innehålla både raden Det andra inhemska språket samt ämnet under denna mellanrubrik.
I den översta bilden hämtar man modersmålskurser till läroplanen. I läroplanen finns redan uppförande och engelska. Mellanrubriken MODLIT Modersmålet och litteratur placeras mellan ämnena uppförande och engelska.
Till vänster på bilden syns den gjorda läroplanen och till höger syns kurslistan. På fliken Kurser får du fram alla kurser, medan du på fliken Läroplaner kan välja kurser läroplansvis. Klicka på modersmålets mellanrubrik i kurslistan. Håll musknappen nedtryckt och för muskursorn till läroplanen. Släpp upp musknappen då kursorn är ovanpå det ämne ovanför vilket du vill placera mellanrubriken. På bilden placeras mellanrubriken ovanför ämnet engelska.
I punkt 1. i bilden till höger placeras MO svenska språket som ett "barn" under mellanrubriken MODLIT Modersmålet och litteratur. Placera ämnet under mellanrubriken genom att dra ämnet till läroplansrutan och föra muskursorn till höger om mellanrubriken. Släpp upp musknappen då kursorn är efter mellanrubrikens sista tecken.
I punkt 2. placeras en kurs under MO svenska språket. Detta sker på samma sätt som i punkt 1, med den skillnaden att man med musmarkören placerar kursen bredvid ämnet, varvid kursen placeras som ett "barn" till ämnet.
I punkt 3. lägger man en kurs till under MO svenska språket. Detta sker på samma sätt som i punkt 2. Kursen placeras under kursen som placerades i punkt 2. Den första kursen har ordningsnumret MO1 och den andra MO2.
I punkt 4. har alla kurser placerats under ämnet, men man märker att MO7 har placerats på fel ställe, mellan kurserna MO3 och MO4. Flytta kursen till rätt ställe genom att med musen dra den ovanpå den kurs som är placerad på det ställe där kursen ska vara. I detta fall förs kursorn på texten och inte bredvid, för att kursen ska placeras på samma nivå som de andra kurserna och inte som ett "barn" till dessa.
I punkt 1. har en del av ämnesgrenarna dolts för att underlätta arbetet. Ämnen kan döljas med hjälp av minustecknet framför ämnets namn. Detta kan vara till hjälp då man måste bearbeta en omfattande trädstruktur. På bilden flyttas ämnet ENA engelska ovanpå ämnet matematik med hjälp av muskursorn. Då man släpper upp musknappen placeras ämnet engelska högre upp i läroplansstrukturen. Då ett ämne flyttas följer även alla underliggande kurser med.
I punkt 2. lägger man till ett helt nytt ämne i läroplanen och placerar det ovanför ämnet engelska. Välj först det nya ämnet ur kurslistan. Dra ämnet med vänstra musknappen nertryckt och placera det på det ämne, ovanför vilket du vill placera det nya ämnet. Efter detta placerar du det nya ämnets kurser under ämnet, som ämnets "barn".
I läroplanen syns uppgifterna enligt Listans ordning som denna är definierad i Kursregistret (som standard). Om listans ordning i Kursregistret är Namn&Förkortning kommer uppgifterna att visas på samma sätt även i Läroplansregistret. Om du tillfälligt vill se även andra uppgifter utöver dessa i läroplanen, t.ex. antalet studieveckor, kan du definiera vilka uppgifter som ska visas direkt i läroplanen. Klicka med andra musknappen på läroplanen och välj Ändra listans ordning. Välj de uppgifter du vill se och tryck på OK. Den ändrade ordningen är i kraft så länge registret är öppet. Om du stänger registret och öppnar det igen återgår programmet till standardordningen.
- Då du vill placera ett ämne, en kurs eller en mellanrubrik på samma nivå som någon av beteckningarna som redan finns i läroplanen och inte som ett "barn" till dessa, placerar du ämnet/kursen/ mellanrubriken ovanpå beteckningen av önskad nivå. Då du vill placera ett ämne, en kurs eller en mellanrubrik som ett "barn" till någon av beteckningarna i läroplanen, placerar du ämnet/kursen/mellanrubriken bredvid texten.
- Då du vill ta bort ett ämne och alla dess kurser från läroplanen behöver du inte ta bort kurserna en åt gången, utan då du raderar "modern" följer "barnen" med. Det samma gäller mellanrubriker; om man avlägsnar en mellanrubrik följer "barnen", dvs. underliggande ämnen och kurser, med.
- Om du vill radera endast mellanrubriken, men inte ämnena, ska du först flytta bort ämnena från deras plats under mellanrubriken och placera dem på samma nivå som de övriga ämnena. Raderingen från läroplanen sker genom att du antingen drar ämnet eller kursen tillbaka till kurslistan till höger, eller markerar beteckningen du vill radera och trycker på Delete-tangenten.
- Du kan göra flera ämnen synliga i läroplansträdet genom att dölja "barnen", dvs. kurserna. Detta gör du genom att trycka på minustecknet framför ämnets namn. På så vis behöver du inte heller scrolla uppåt och nedåt så mycket i rutan då du bearbetar läroplanen.