Valfria ämnen i läroplanen
LäroplanValfria ämnenAvgångsbetyg
Uppdaterad: 28.8.2024
Valfria ämnen hanteras på lite olika sätt i läroplanen och utskrifter beroende på om det valfria ämnet också studeras som ett gemensamt ämne eller om det är ett helt eget ämne. I Primus särskiljs valfria ämnen med hjälp av olika förkortningar samt läroplanens struktur.
Valfria ämnen kan ingå i ett ämnes gemensamma lärokurs (t.ex. matematik) eller så kan de vara egna, separata valfria ämnen, s.k. tillämpade valfria ämnen (t.ex. entreprenörskap). I bägge fallen kan det valfria ämnet vara antingen långt eller kort.
I LP2016 finns egna anvisningar gällande konst- och färdighetsämnen. Se separat anvisning.
- Med långa valfria ämnen menas de ämnen som studeras minst 2 åvt och för vilka namn, siffervitsord och åvt skrivs ut på avgångsbetyget
- Långa valfria ämnen kan bedömas verbalt i åk 1-6. Utbildningsanordnaren avgör detta själv.
- Använd enhetliga förkortningar för långa valfria ämnen, använd t.ex. bokstaven v framför förkortningen. Använd samma v-bokstav för såväl det valfria ämnet som de valfria kurserna.
- I våra färdiga utskriftsmallar är kurstypen för långa valfria ämnen "hs valfritt ämne".
- Läroplanens struktur i Primus: Gör ett separat ämne med underliggande kurser för det valfria ämnet, t.ex. "Matematik, valfria studier".
- Ett kort valfritt ämne innebär kortvariga studier som bedöms verbalt, dvs. kortkursämnen. Korta valfria ämnens omfattning är vanligtvis 0,5 - 1,5 åvt, men om eleven studerar flera kortkurser i samma ämne kan antalet veckotimmar uppgå till två eller flera. I sådana fall hanteras det korta valfria ämnet som ett långt valfritt ämne på avgångsbetyget.
- Använd enhetliga förkortningar även för korta valfria kurser, använd t.ex. bokstaven x.
- Gör i Kurser-registret separata läroämnen och kurser för de korta valfria ämnena. Ange "hs kortkursämne" och "hs kortkurs" som kurstyper. Med hjälp av kurstyperna definierar man hur ämnets namn och vitsord ska skrivas ut på betyget.
- Exempel över korta valfria ämnen i musik: Skapa separata läroämnen och separata kurser för varje korta valfria ämne. Ha till exempel inte de valfria ämnena "Ditt eget band" och "Latinorytmer" under samma läroämne, utan gör separata ämnen och kurser för vardera ämnet.
- Även i sådana fall att kortkurserna bedöms verbalt eller med endast en anteckning om att kurserna presterats, ska fältet Vitsordets räknesätt fyllas i. Välj vilket räknesätt som helst, t.ex. "Tidsmässigt sista kursens vitsord". På så vis anges vitsordet automatiskt även på ämnesnivå.
- I läroplanen placeras kortkursämnen på samma nivå som gemensamma ämnen och långa valfria ämnen.
Valfria ämnen som hör till gemensamma läroämnen ska placeras i läroplanen direkt under det motsvarande gemensamma ämnet.
Exempel: I Kurser-registret finns två ämnen, ett gemensamt och ett valfritt, t.ex. "Matematik" och "Matematik, valfria studier". Som kurstyp för den valfria matematiken ska du välja valfritt ämne eller motsvarande, och för de valfria kurserna som hör till ämnet kurstypen valfri kurs.
Dessa valfria ämnen bedöms separat. På betygen står ämnena direkt under det gemensamma läroämnet i fråga.
Långa valfria ämnen: 2 åvt eller mera
- På betyget utskrivs ämnets namn, siffervitsord och åvt.
- Långa valfria ämnen kan bedömas verbalt i åk 1-6, om utbildningsanordnaren beslutar det.
- I läroplanen är det valfria ämnet ett separat ämne med underliggande kurser under läroämnet i fråga.
Korta valfria ämnen: mindre än 2 åvt
- På betyget utskrivs ämnets namn, den verbala bedömningen och åvt.
- I läroplanen står det valfria ämnet som ett separat ämne med underliggande kurser, under det gemensamma ämnet samt det eventuella långa valfria ämnet.
Övriga valfria ämnen, t.ex. datateknik eller entreprenörskap, placerar man längst ner i läroplanen. Samla dylika valfria ämnen under rubriken "Tillämpade valfria ämnen". Under rubriken har man sedan de självständiga valfria ämnena som läroanstalten erbjuder.
Långa valfria ämnen: 2 åvt eller mera
- Självständiga valfria ämnen utskrivs på betygen under mellanrubriken "Tillämpade valfria ämnen".
- På betyg utskrivs ämnets namn, siffervitsord och åvt (lärokurs).
- Långa valfria ämnen kan bedömas verbalt i åk 1-6, om utbildningsanordnaren beslutar det.
- I läroplanen är det valfria ämnet ett eget ämne med kurser, under mellanrubriken "Tillämpade valfria ämnen".
Korta valfria ämnen: mindre än 2 åvt
- Korta valfria ämnen skrivs på betyg ut under mellanrubriken "Tillämpade valfria ämnen".
- På betyg utskrivs ämnets namn, den verbala bedömningen och åvt (lärokurs).
- I läroplanen står det valfria ämnet som ett eget ämne med kurser, under mellanrubriken "Tillämpade valfria ämnen".
- Skolans läroplan innehåller först läroämnet för gemensam matematik, 3 åvt.
- Efter detta kommer ett långt valfritt ämne i matematik som studeras 2 åvt i åk 8 och 2 åvt i åk 9, sammanlagt 4 åvt.
- Skolans läroplan innehåller dessutom två valfria ämnen i matematik: Programmering och en Stödkurs i matematik. I bägge ämnena erbjuds kurser omfattande en halv veckotimme, sammanlagt 6 st.
- På elevens avgångsbetyg finns tre olika matematikanteckningar: ett siffervitsord över den gemensamma lärokursen, ett siffervitsord i det långa valfria ämnet och anteckningen "godkänd" i det korta valfria ämnet.
De valfria ämnena skrivs på betyget ut i den ordningsföljd som de står i läroplanen, under sitt gemensamma ämne. Övriga valfria ämnen skrivs ut längst ner på betyget. Om ett ämne inte har någon gemensam lärokurs bör det namnges så att ett mer beskrivande namn än enbart "valfria studier" skrivs ut på betyget. Annars framkommer det inte på betyget vilket valfritt ämne det rör sig om.
Ämnets årsveckotimmar hämtas från kursprestationerna under ämnet och det sammanlagda timantalet skrivs ut på betyget.