Kartläggning av kunskap och arbetsuppgifter (UOA-registret)
Uppdaterad: 1.1.2019
Filer
Hur läsa in blanketten i Primus?
Med den här blanketten kan du sätta in ett nytt registerkort för hand i Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registret.
När man har fått klartecken av studeranden och arbetsgivaren att börja planera läroavtalsutbildningen, ska studeranden överföras från Sökande-registret till Studerande-registret.
Efter överföringen och innan läroavtalet ingås ska studeranden göra den inledande kunskapskartläggningen och arbetsgivaren skriva in möjligheterna med inlärning i arbetet i Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registret. Vid kartläggningarna beaktar man kraven på yrkeskunskap i examensdelarna och övriga krav som läroanstalten ställer, som är registrerade i Undervisningsutbud-registrets Övriga vitsord (ämne).
- Blankettens databas: Utbildning som ordnas på arbetsplatser
- Blankettens typ: Registrets uppgifter
- Används i Wilmas anslutningar: (Utbildningsinspektör) / Lärare
- Användargrupp i Wilma: En användargrupp med de personer som har rätt till Utbildning som ordnas på arbetsplatser och följande rättigheter därunder: Rätt att skapa nytt registerkort och Rätt att skriva ut sparade utskrifter. Den här användargruppen ska också finnas i fältet Användargrupp i Wilma för de relevanta personerna i Lärare-registret (och/eller Utbildningsinspektör).
- Syns i Wilma: kryssa i
- Tillåtet att skapa nytt registerkort : kryssa i
Inför kartläggningarna behövs fälten i tabellen Kartläggning av arbetsuppgifter som finns i Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registret. Tabellens fält Studerandens kunskaper, Uppfylls på arbetsplatsen och Uppfylldes på arbetsplatsen är länkar till Svarsalternativ-registret. Ta fram fälten i Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registret och lägg in svarsalternativen i Svarsalternativ-registret innan du börjar använda blanketterna.
Skriv in svarsalternativen
Registret Svarsalternativ finns under Övriga register i Primus huvudruta. Ta i fälteditorn fram åtminstone Namn och Begränsningskod 1. Gör alternativ som studeranden kan välja mellan, t.ex. "Behärskar, Behärskar någorlunda, Behärskar inte". För dessa alternativ ska du lägga in en och samma kod (t.ex. "STU") i Begränsningskod 1-fältet.
Sätt därefter in de alternativ som arbetsgivaren ska använda, t.ex. "Uppfylls, Uppfylls delvis, Uppfylls inte". Lägg in en separat kod för dessa (t.ex. "ARB") i Begränsningskod 1-fältet.
Med hjälp av Begränsningskod 1-fältet filtrerar man svarsalternativen så att studerandena och arbetsgivarna får separata alternativ på blanketterna.
Definiera med hjälp av begränsningskod
Öppna redigeringen av fältet Studerandens kunskaper via pennsymbolen på blanketten. Fyll i fälten under Vallistans innehåll (Svarsalternativ) på följande sätt:
- Fält: Begränsningskod 1
- =
- Villkor: STU
- Kryssa för Standard.
- Namn räcker som Fältets utseende.
Studeranden kan då på blanketten välja enbart de alternativ som har "STU" i fältet Begränsningskod 1.
I redigeringsrutan för Uppfylls på arbetsplatsen ska du under Vallistans innehåll fylla i uppgifterna på samma sätt som för studeranden, med undantag för Villkoret, som ska vara den kod du använde för arbetsgivaren ovan, t.ex. "ARB".
På blanketten har vi satt in fält för både kunskapskartläggningen och arbetsuppgifterna, så att alla parter kan se vad som står i fälten.
Kraven på yrkesskicklighet automatiskt på blanketten
Kraven på yrkesskicklighet kan hämtas in automatiskt på blanketten i det flerradiga fältet Övriga vitsord (ämne) i Undervisningsutbud-registret:
- Öppna redigeringen av fältet Arbetsuppgift/Krav på yrkeskunskap via pennsymbolen
- Välj fliken Flerradiga standardvärden
- Lägg rad för rad in önskat antal rader av Kurs[1]->Namn":"+Kurs[1]->Övriga vitsord(ämne)[1]. Det finns färdigt 10 rader per kurs för tre examensdelar. Lägg till fler efter behov.
- Kryssa i Att ändra uppgiften i Wilma: Förbjudet
Hur kartläggningen syns i Wilma
Exempelblanketten är uppgjord enligt tanken att läroanstaltens representant är med när blanketten fylls i, och att man använder representantens Wilma-konto för inloggning
Om arbetsgivaren och sökanden gör kartläggningen tillsammans på tu man hand:
- underlaget för kunskapskartläggningen förbereds så att minst den obligatoriska examensdelen finns på blanketten
- endera ska ges Wilma-lösen så att de kan logga in och fylla i blanketten.
Gör en ny kartläggning
Läraren skapar underlaget för kartläggningen genom att på studerandens sida välja den första examensdelen och i sidopanelen välja Blanketter / Inlärning i arbete / Gör nytt: Kartläggning av kunskap och arbetsuppgifter.
På blanketten ska man först lägga in alla de examensdelar som studeranden ämnar avlägga, och Spara informationen emellanåt, så att kraven på yrkesskicklighet för respektive examensdel kommer in på blanketten.
För att alla krav på yrkesskicklighet ska sparas automatiskt på blanketten när man allt emellanåt sparar uppgifterna, ska man ha ett specifikt synlighetsvillkor i den blankettdel som gäller arbetsuppgifterna och kraven. Synlighetsvillkoret anger man i Blankettdelens egenskaper (öppnas via pennsymbolen).
Hur uppgiften syns i Wilma
- Endast om villkoret uppfylls "Kortnummer<>0".
Studeranden och arbetsgivaren kan fylla i informationen rad för rad, eller så kan studeranden först fylla i den inledande kartläggningen och sedan arbetsgivaren sin del av informationen.
När kartläggningarna är gjorda kan man besluta att ingå läroavtal.
Kartläggningarna sparas automatiskt i Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registret, och hittas alltså via länken Utbildning som ordnas på arbetsplatser.