Registrera yrkesprov, lärarens blankett (Yrkesprov)
Uppdaterad: 29.5.2023
Filer
Hur läsa in blanketten i Primus?
Med hjälp av blanketten kan du registrera uppgifter om yrkesprov. Med blanketten kan du
- skapa helt nya yrkesprov
- ändra uppgifter i befintliga yrkesprov
- bedöma yrkesprov.
Uppgifterna sparas i Primus Yrkesprov-register och de syns också på studerandens registerkort. Lärare, arbetsplatshandledare och studerande kan själva fylla i uppgifterna, i enlighet med vilka rättigheter de har.
- Blankettens databas: Yrkesprov
- Blankettens typ: Registrets uppgifter
- Används i Wilmas anslutningar: Lärare, Personal och/eller Arbetsplatshandledare
- Användargrupp i Wilma: en användargrupp som får skriva in yrkesprov
- Syns i Wilma: kryssa i
- Tillåtet att skapa nytt registerkort: kryssa i för lärare
- Gör en användargrupp i registret Användargrupper för de användare som får lägga till och ändra uppgifter om yrkesprov via Wilma. Gruppen ska åtminstone ha rätt att skapa nya registerkort i Yrkesprovsregistret. Namnge gruppen, t.ex. "Yrkesprov_Wilma". (Du kan också göra en användargrupp som får bearbeta uppgifter om både yrkesprov och utbildning som ordnas på arbetsplatser).
- Ta fram fältet Användargrupp i Wilma åtminstone i Lärare-registret och i registret Arbetsplatshandledare och -bedömare. Välj de lärare/arbetsplatshandledare som får anteckna yrkesprovuppgifter och ange gruppen "Yrkesprov_Wilma" som deras användargrupp.
- Gör vid behov samma sak i Personal-registret.
Det är bra att noggrant tänka igenom vilka inställningar och villkor blanketten ska ha så att ingen har möjlighet att fylla i eller ändra sådana uppgifter som inte ska redigeras. Det är också bra att fundera på användarrättigheterna, dvs. vem som ska ha möjlighet att se de olika blanketterna, vilka uppgifter som var och en får ändra och för vem uppgifterna får visas i Wilma.
Du kan också göra separata blanketter för olika användargrupper om användarrättigheterna skiljer sig från varandra. Till exempel kan studerandena ha rätt att redigera sin egen självutvärdering, medan de enbart har läsrätt till lärarens och arbetsplatshandledarens kommentarer.
I registret Yrkesprov finns fält för yrkesprovsplats, bedömning, beskrivning och andra verbala anteckningar. Blankettmallen innehåller vissa fält gällande anteckning och bedömning av yrkesprov ur lärarens synvinkel. Beakta även de uppgifter som överförs till KOSKI och ePUK.
I början av blanketten finns studerandens namn och den examensdel som yrkesprovet hör till. Dessa uppgifter bör vara sådana att de inte kan redigeras.
I den andra delen finns Yrkesprovsdatum och Omfattning som avläggs (yrkesprovs helhet/delyrkesprov) samt fält som berör bedömningen.
- Bedömningsobjekten bör ställas in så att de är endast i läsläge, eftersom de är de samma för alla. På samma rad som Bedömningsobjekten lägger du till fälten för lärarens, arbetsplatshandledarens och studerandens vitsord samt fältet för gemensamt vitsord. Dessa fält är alla flerradiga.
- I fältet Bedömare av yrkesprov (arbetsplatshandledare) kan du lägga in villkoret (Vallistans innehåll:)Arbetsplats->Kortnummer=(Villkor:)Prestationsplats (arbetsplats)->Kortnummer(Markera "Sök"). Med det här villkoret kan du avgränsa så att endast de arbetsplatshandledare som hör till stället syns bland alternativen.
På blanketten finns också fält för yrkesprovets beskrivning och andra fält som du kan skriva in text i.
Via Wilma är det även möjligt att ge verbal respons på yrkesprov. Det finns separata responsrutor för läraren, arbetsplatshandledaren och studeranden, så endast respektive användargrupp ska ha skrivrätt till fältet. Om en annan användare skriver in uppgifter i samma fält i Wilma, kommer dessa ovanpå den tidigare inskrivna texten.
Yrkesprovets ansvarspersoner
I Yrkesprov-registret finns tre olika lärarfält. Alla tre fälten beaktas på samma sätt i Wilma, dvs. personen ser i Wilma de yrkesprov som han/hon är ansvarslärare för.
Fälten kan användas t.ex. så att Kontaktperson/Lärare först registrerar yrkesprovets inledningsuppgifter, men inte nödvändigtvis bedömer yrkesprovet. Examensansvarig person (t.ex. utbildningschefen) kan också göra ändringar i yrkesprov, även om denna egentligen inte är grupphandledare eller yrkesprovsansvarig. Bedömare av yrkesprov (lärare) är den som ansvarar för yrkesprovet, och den som också gör bedömningen.
Man behöver inte använda alla ovan nämnda fält. Det går bra att fylla i endast Bedömare av yrkesprov, förutsatt att andra lärare inte ska ha tillgång till yrkesproven.
Blanketten är synlig för lärarna i Wilma via enskilda studerandes uppgifter: klicka på en studerandes namn i studerandelistan och välj Studier-fliken. Du kan lägga in yrkesprov i läroplanen endast för sådana kurser som har yrkesprovets kurstyp. För detta ändamål ska Tillåt yrkesprov vara ikryssat i registret Kurstyper för de kurstyper som gäller examensdelar. På Studier-sidan klickar man på examensdelen kurs och i den blankettlista som öppnas syns alla de blanketter som läraren har rätt till, också registreringsblanketten för yrkesprov. När man lägger in yrkesprovet markeras kursen automatiskt också som vald för det innevarande läsåret, såvida det inte finns något val eller vitsord sedan tidigare.
Den vitsordsskala som används i vitsordsfälten kommer från fältet Yrkesprovens bedömningsskala i Undervisningsutbud-registret. Den här inställningen finns i programkoden, så du behöver inte ange några villkor för vitsordsfälten på blanketten, såvida du inte av någon orsak vill använda en annan skala.
I yrkesprovens beskrivning och andra memofält kan du använda Meningsbanken som hjälp. Meningarna som har sparats i meningsbanken kan användas i de elektroniska blanketter i Wilma som gäller registren Yrkesprov och Utbildning som ordnas på arbetsplatser, samt i dessa registers memofält i Primus.
- Öppna registret Meningsbankens kategorier i Primus och ta fram fältet Används på yrkesprovs/IA-blanketter.
- Gör nya kategorier, t.ex. "Yrkesprov_meningar" och "Inlärning i arbete_meningar". Kryssa i Används på yrkesprovs/IA-blanketter för dessa.
- Gå till Primus Meningsbank och lägg till de meningar eller längre texter som används upprepade gånger i bedömningen av yrkesprov och i avtalen för inlärning i arbete. Fyll även i Ämne och Ordningsnummer för meningarna.
- Tips! Det går också att lägga in meningar i meningsbanken via Wilma. Utforma i så fall elektroniska blanketter som lärarna kan använda för att ange de meningar de vill ha med i Meningsbanken.
Meningsbanken öppnar du genom att klicka på Öppna meningsbanken upptill i blankettvyn. I Primus öppnas den genom att du högerklickar på ett memofält och väljer Öppna meningsbank. Den mening som du lägger till kommer efter den tidigare texten i memofältet och ersätter alltså inte den tidigare insatta texten.