OPS 2016 Perusopetuksen päättötodistus 10.2.2020 (Opiskelijat)
Päivitetty viimeksi: 1.4.2022
Tiedostot
Tämä perusopetuksen päättötodistusmalli on Opetushallituksen 10.2.2020 hyväksymien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukainen.
Tallenna Tiedostot-otsikon alla oleva tulostetiedosto tietokoneellesi. Avaa sitten Opiskelijat-rekisterissä tulostuseditori, valitse Toiminnot / Kopioi tiedostosta ja avaa äsken tallentamasi tiedosto. Tiedosto on nyt tallennettu Primukseen. Jos tiedostoja on useampia, tee sama kaikille.
Tämän ohjeen todistusmalli on tehty perusopetuksen päättötodistusta varten.
Jos opiskelijat tarvitsevat 9-luokan keväällä jatko-opintoihin hakeutumista varten ns. välitodistuksen (esim. pääsykokeisiin), niin sen voi muokata tämän ohjeen mallista tai voit käyttää ohjeen alareunaan linkitetystä ohjeesta olevaa mallia.
Jos muokkaat päättötodistuksesta välitodistuksen, vaihda ylätunnisteessa asiakirjan nimeksi "Välitodistus" tai vastaava. Vaihda sekä ylä- että alatunnisteessa päivämäärä-kenttiin vakio Nykyinen päivämäärä. Poista alatunnisteesta tarvittaessa ne tekstit, jotka kuuluvat vain päättötodistukseen.
Ylätunnisteeseen tulostuu opiskelijan koko nimi ja henkilötunnus, kunnan ja oppilaitoksen nimi sekä todistuksenantopäivä. Nämä tiedot haetaan Opiskelijat-rekisteristä sekä Koulun tiedot -rekisteristä. Poista todistuspohjassa oleva teksti "Kunnan logo" ja lisää halutessasi logo kuvana (katso ohje Kuvan lisääminen tulosteeseen). Ylätunnisteen alalaidassa on arvio-osioon kuuluvat otsikot.
Todistuspohjan suoritustaulukko on tulostemallin keskellä oleva keltapohjainen taulukko. Taulukkoon tulostuu oppilaan opiskelemien aineiden nimet, yhteenlaskettu laajuus vuosiluokilta 7-9 ja päättöarvio, silloin jos käytössä on vain yläkoulun oma opsi. Jos käytössä on yhtenäiskoulun opsi, tarkista ja muokkaa pohjaa siten, että vain 7-9 luokkien asiat tulostuvat. Toinen vaihtoehto on kopioida yhtenäiskoulun opsi ja poistaa siitä kaikki alempien vuosiluokkien kurssit.
Todistuspohjassa on käytetty OPS 2016 -siirtotiedostojemme mukaisia kurssityyppejä. Lisäksi on käytetty yksilöllistettyjä kurssityyppejä, jotka on löydyttävä Primuksesta (ks. Yksilöllistäminen ja tähti-arvosanat).
Tulostusehdot
Mikäli koulussanne on käytössä eri kurssityypit tai esimerkiksi eri kurssilyhenteet, todistuspohjaa pitää muokata vastaamaan niitä. Katso ohje Tulostusehdot todistuksissa.
Muussa tapauksessa tulostusehtoihin ei välttämättä tarvitse tehdä mitään muutoksia.
1. tietosolu
Solu tulostaa väliotsikon, jos sen alle kuuluvan aineen kurssista on arvosana. Valitse tulostuvaksi kurssityypiksi yläkoulun kurssityyppi "ya väliotsikko". Opetussuunnitelmasta pitäisi löytyä seuraavat väliotsikot:
- Äidinkieli ja kirjallisuus
- Toinen kotimainen kieli
- Vieraat kielet
- Soveltavat valinnaiset aineet
2. tietosolu
Solu tulostaa oppiaineen nimen (esim. "Suomen kieli ja kirjallisuus"), jos sen alle kuuluvasta kurssista on arvosana. Aineen nimi tulostetaan sisennettynä, jos kurssin nimi sisältää sanan "kirjallisuus" tai kurssille on Kurssit-rekisterissä rastittu Toinen kotimainen kieli tai täytetty kenttä Yhteishaun kieli. Valitse tulostuviksi kurssityypeiksi yläkoulun kurssityypit "ya yhteinen aine" ja "ya yksilöllistetty aine".
3. tietosolu
Solu tulostaa valinnaisaineen nimen, jos sen alle kuuluvasta kurssista on arvosana. Valitse tulostuviksi kurssityypeiksi yläkoulun kurssityypit "ya lyhytkurssi aine", "ya valinnainen aine" ja "ya yksilöllistetty valinnainen aine".
4. tietosolu
Solu tulostaa yhteisten aineiden laajuuden (vvt eli vuosiviikkotuntimäärä). Valitse tulostuviksi kurssityypeiksi Sama kuin edellisessä solussa eli yläkoulun kurssityypit "ya yhteinen aine" ja "ya yksilöllistetty aine".
5. tietosolu
Solu tulostaa valinnaisten aineiden laajuuden (vvt eli vuosiviikkotuntimäärä). Valitse tulostuviksi kurssityypeiksi Sama kuin edellisessä solussa eli yläkoulun kurssityypit "ya lyhytkurssi aine", "ya valinnainen aine" ja "ya yksilöllistetty valinnainen aine".
6. tietosolu
Solu tulostaa yhteisten aineiden arviot numeroin ja kirjaimin sekä mahdollisen arvosanaviitteen yksilöllistetyille suorituksille. Valitse tulostuviksi kurssityypeiksi Sama kuin edellisessä solussa eli yläkoulun kurssityypit, "ya yhteinen aine" ja "ya yksilöllistetty aine".
7. tietosolu
Solu tulostaa valinnaisten aineiden arvosanat numeroin (arvosanat 4-10) ja kirjaimin sekä mahdollisen arvosanaviitteen yksilöllistetyille suorituksille. Valitse tulostuviksi kurssityypeiksi Sama kuin edellisessä solussa eli yläkoulun kurssityypit "ya lyhytkurssiaine", "ya valinnainen aine" ja "ya yksilöllistetty valinnainen aine".
Muuta huomioitavaa
Arviota oppilaan käyttäytymisestä ei merkitä päättötodistukseen.
Alatunnisteeseen tulostuu maininta oppilaanohjauksesta ja työelämään tutustumisesta, todistuksen lisätiedot, tieto yksilöllistetyistä oppimääristä, koulun opetuskieli, todistuksenantopäivä ja allekirjoitustieto. Nämä tiedot haetaan Opiskelijat-rekisteristä sekä Koulun tiedot -rekisteristä.
Lisätietoja-otsikko tulostuu, jos Lisätietoja todistukseen -kenttään on kirjattu jotain tai jos oppilaalla on ollut yksilöllistettyjä kursseja kuluneen lukuvuoden aikana. Tarkista, että yksilöllistämisen tiedon tulostavan solun tulostusehdossa on teillä käytettävät yksilöllistämistä tarkoittavat kurssitason kurssityypit ehdon lihavoiduissa kohdissa:
Laajuus.Kurssi.Laajuustyyppi.Tyyppi.Aikaväli(Primus,Opintoviikot,ya yksilöllistetty kurssi,Koulu[1]->Lukuvuosi alkaa,Koulu[1]->Lukuvuosi päättyy)>0 TAI Laajuus.Kurssi.Laajuustyyppi.Tyyppi.Aikaväli(Primus,Opintoviikot,ya yksilöllistetty valinnainen kurssi,Koulu[1]->Lukuvuosi alkaa,Koulu[1]->Lukuvuosi päättyy)>0
Ehtoon lisätään oma lauseke jokaista kurssityyppiä varten. Lausekkeet erotetaan TAI-painikkeella.
Alatunnisteessa on lisäksi nämä opetussuunnitelman perusteiden mukaiset maininnat:
- Todistus on Opetushallituksen 10.2.2020 hyväksymien opetussuunnitelman perusteiden mukainen.
- Arvosanat: erinomainen 10, kiitettävä 9, hyvä 8, tyydyttävä 7, kohtalainen 6, välttävä 5, hylätty 4
- Perusopetuksen oppimäärä sijoittuu tasolle kaksi kansallisessa tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehyksessä ja eurooppalaisessa tutkintojen viitekehyksessä.
Tulosteen kuva