Koski - TELMA
Päivitetty viimeksi: 5.11.2024
VALMA-koulutus päättyi 31.7.2022. Katso Kosken ohjeista, miten mahdollisesti kesken jäänyt VALMA-opiskeluoikeus siirretään 1.8.2022 alkaneeseen TUVA-koulutukseen. Uusia VALMA-opiskeluoikeuksia ei voi enää luoda Koskeen ja läsnä-tilassa olevat pitäisi myös päättää joko valmistuneeksi tai katsotaan eronneeksi -tilaan. Ennen 1.8.2022 keskeytykselle jääneet siirretään mahdollisesti TUVA-opiskelijaksi, jos he palaavat opiskelemaan tai jos eivät jatka, heidät katsotaan eronneiksi. Tarkista kuitenkin OPH:sta, kuinka yksittäistapauksissa tulisi toimia.
Ohjeessa on kuvat Koski-näkymästä ja tekstissä on kerrottu, mihin kenttiin tieto täytetään Primuksessa. Ohje koskee TELMA-koulutusta, VALMAN osuudet on poistettu ohjeesta.
- Opiskelijarekisterin Opiskeluoikeuden tyyppi (KOSKI) -kenttään valitaan "ammatillinen".
- Lisäksi täytetään kenttä Oppimääräkoodi/koulutaso, johon valitaan vaihtoehto TELMA (työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus).
- TELMA-koulutuksen perustiedot täytetään pitkälti samoin kuin perustutkinnoissa, katso Koski - perustiedot ohjeesta tarkemmin.
Opiskelijat-rekisterissä täytetään opiskelijalle seuraavat perustiedot:
- Sukunimi
- Etunimet
- Kutsumanimi (Jos kutsumanimi ei ole kumpikaan virallisista etunimistä, siirtyy Koskeen etunimistä ensimmäinen)
- HenkilötunnusHuom.Jos oppilaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi Koski-pääkäyttäjä luoda oppilaalle oppijanumeron Opintopolussa. Oppijanumero syötetään Primuksessa Oppijanumero-kenttään. Jos henkilö myöhemmin saa suomalaisen henkilötunnuksen, se tulee lisätä Primukseen Henkilötunnus-kenttään ja Kurreen Opiskelijat-välilehdelle sekä henkilöön Opintopolun oppijanumerorekisterissä (kts. tarkempi ohje).
- Opiskelijalaji (Opiskelijalajilla määritellään siirretäänkö oppilas ylipäätään Koski-palveluun. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan Huomioi Koski-siirrossa -kenttä niille lajeille, jotka halutaan siirtää Koskeen. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan kenttä Testiopiskelijalaji niille opiskelijalajeille, joita ei siirretä Kosken tuotantokantaan.).
Kun opiskelija siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskelijan yksilöivä tunniste Primuksen Oppijanumero-kenttään ja Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) -kenttään Koskessa näkyvä pitkä numerosarja (OID). Jatkossa tätä tunnistetta käytetään Koski-siirrossa opiskelijan ensisijaisena yksilöivänä tunnisteena henkilötunnuksen sijaan.
Oppilaitos-tieto tulee opiskelijan Koulu-kentän 1-riviltä. Jos opiskelijan kortille on täytetty myös Yksikkö, siirretään se ensisijaisesti. Yksiköt-rekisteriin täytetään silloin kentät Opetuspaikkakunta, Yksikön johtaja, Yksikön johtajan titteli. Valmistuneelle tulee silloin vahvistajaksi yksikön johtaja eikä koulun rehtori.
Oppijanumero ja opiskeluoikeuden tunniste (oid) päivittyvät Koskesta Primukseen, kun opiskeluoikeus siirretään ensimmäisen kerran Koskeen.
Opiskeluoikeuden voimassaoloaika: Opiskeluoikeusjakso alkaa - ja Arv. valmistumispäivä -kentistä. Kun opiskelija valmistuu tai eroaa, näkyy opiskeluoikeuden päättymisenä Eropäivä/Valmistumispäivä.
Tila: Läsnäolotiedot, keskeytykset, lomat ja valmistuminen suositellaan täyttämään Primuksessa Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärä-taulukkoon:
- Täytä ainakin Opiskeluoikeusjakso alkaa, Opiskeluoikeuden tilat ja Rahoitusmuoto -kentät. Jos taulukkoon on täytetty useampi rivi, siirtyy kaikki erilaiset jaksot Koskeen, paitsi opiskeluoikeusjaksot, joiden aloituspäivä on yli kolmen kuukauden päässä tulevaisuudessa. (Samanlaisista peräkkäisistä riveistä siirtyy vain ensimmäinen rivi.) Samat läsnäolotiedot kuin ammatillisissa perustutkinnoissakin. Koskessa tilana näkyy aina ylimpänä nykyinen tila.
- Rahoitusmuoto: käytännössä TELMA on aina valtionosuusrahoitteista.
Koulutus ja perusteen diaarinumero: Opiskelijarekisterin kenttä Oppimääräkoodi/koulutaso ja siinä vaihtoehto "TELMA". Diaarinro on OPH-2659-2017.Diaarinumero- kenttä täytetään joko Opiskelijat-, Luokat- tai Koulun tiedot -rekisteriin. Primus siirtää diaarinumeron edellä mainitussa järjestyksessä. Diaarinumeron voi täyttää Luokat-rekisteriin, jos se on koko ryhmällä sama, tai Koulun tiedot -rekisteriin, jos koko koulun opiskelijoille sama.
Koulutuksen laajuus on 60 osp. Koko koulutuksen laajuus siirtyy opiskelijarekisterin Opintojen laajuus -kentästä, joka on linkkikenttä Opintojen laajuudet -rekisteriin. Jos HOKS:ssa on sovittu alle 60 osp, niin se tulisi ilmoittaa Koskeen, mutta tällä hetkellä siirtyy vain Opintojen laajuus -kentän tieto. Jos opiskelija suorittaa puolestaan yli 60 osp, koko laajuus on silti 60 osp Koskessa.
Oppilaitos/toimipiste: Opiskelijan Koulu-kentän 1.rivin koulu. Jos opiskelijan rekisterikortille on täytetty myös Yksikkö, siirretään se. Yksiköt-rekisteriin täytetään kentät Opetuspaikkakunta, Yksikön johtaja, Yksikön johtajan titteli. Suoritusten ja valmistumisen vahvistajaksi tulee silloin yksikön johtaja.
Koulutuksen suorituskieli: Ensisijaisesti opiskelijarekisterin Opetuskieli-kenttä, toissijaisesti Koulun tiedot-rekisteristä Opetuskieli-kenttä.
Todistuksella näkyvät lisätiedot: Opiskelijarekisterin Lisätietoja todistukseen -kentästä.
Koulutussopimukset: Siirtyy Työpaikalla järjestettävä koulutus -rekisteristä. Jos opiskelija suorittaa jonkun koulutuksen osan työpaikalla/työssäoppimalla, siirretään tiedot Koskeen Koulutussopimukset-kohtaan samoin kuin perustutkinnoissa:
- Kirjaa työssäoppiminen Työpaikalla järjestettävä koulutus -rekisteriin. Täytä rekisterikortille Työssäoppiminen alkaa, Työssäoppiminen päättyy, Työssäoppimispaikka, Työtehtäväja työpaikan Y-tunnus, Paikkakunta ja Maa Työpaikat ja näyttöympätistöt -rekisteriin.
- Koulutussopimukset siirtyvät, jos opiskelijarekisterin Suoritustapa="Osaamisen osoittaminen näytöissä (reformi)" ja TJK-rekisterin rekisterikortilla Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tyyppi="koulutussopimus".
- Huom. jos Suoritustapa=tyhjä ja Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tyyppi="koulutussopimus" tai "oppisopimus", tiedot eivät siirry ollenkaan. Jos taas Suoritustapa=tyhjä, mutta Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tyyppi="muu", siirtyy nämä "Työssäoppimisjakso"-nimisenä Koskeen.
Opetusryhmä ei siirry Primuksesta. Ei ole pakollinen tieto.
Suorituksen tila valmis tai kesken. Kun opiskelija on suorittanut kaikki HOKS:ssa sovitut opinnot ja vähintäin yhden koulutuksen osan, hänet voidaan siirtää Koskeen valmistuneena. Kun suorituksen tila on Valmis, siirtyy myös suorituksen vahvistajan nimi ja titteli, vahvistuspäivä (todistuksenantopäivä) ja paikkakunta. Huomaa, että jos valmistumistieto on siirretty etukäteen Koskeen, Valmis-tila näkyy kuitenkin vasta, kun kyseinen päivämäärä on käsillä.
- Vahvistaja siirtyy Koulun tiedot tai Yksiköt-rekisteristä, kuten ylempänä on kerrottu.
- Lisäksi täytetään Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärä-taulukkoon uusi rivi, jossa Opiskeluoikeusjakso alkaa -kenttään kirjataan valmistumispäivä ja Opiskeluoikeuden tila -kenttään "Valmistunut". Rahoitusmuoto-kenttä täytetään myös. Opiskeluoikeusjakso päättyy -kenttää ei täytetä tälle valmistumisen riville.
- Valmistumispäivä-kenttään kirjataan sama päivä kuin yllämainittuun taulukkoon. Lisäksi voidaan Todistusten päiväykset -kenttään kirjata sama päivä ja Todistuslajit-kenttään samalle riville valita joko "30 todistus työhön ja itsenäiseen elämään valmentavasta koulutuksesta" tai "31 todistus suoritetuista koulutuksen osista". Valmistumistiedon siirtyminen Koskeen ei kuitenkaan edellytä todistustaulukon täyttämistä.
Lisätiedot
Samat lisätiedot mahdollisia kuin muissa ammatillisissa koulutuksissa. Katso kirjaukset tarkemmin tästä ohjeesta.
Kaikilla TELMA-opiskelijoilla pitää olla jokin erityisen tuen koodi, vaativa erityinen tuki, vammainen ja avustaja. Yleensä heillä on vaativa erityinen tuki. Tehdään Pedagogiset asiakirjat -rekisteriin asiakirja, johon yleensä laitetaan vain aloituspäivä.
TELMA-opiskelijat voivat hakea yhteishaussa erityisopetuksena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. TELMA-suorituksen pisteillä ei sinänsä ole merkitystä yhteishaun kannalta, vaan pääsevät niihin yleensä suoraan. Tarkista hakuvaatimukset yhteishausta.
Varsinaisesti TELMASSA ei ole mukauttamista, jos opiskelija ei suorita jotain ammatillista tutkinnon osaa, joka tunnustetaan TELMA-opintoihin.
Jos opiskelija suorittaa ammatillisia tutkinnon osia, viedään ne Koskeen oikealla laajuudella ja koodilla. (Todennäköisesti nämä ovat aina mukautettuja.)
Näytön tiedot siirretään samoin kuin ammatillisissa perustutkinnoissa.
TELMA koulutus kestää vähintään vuoden ja enimmillään kolme vuotta.
- Koulutuksen osat ja niiden laajuudet löytyvät ePerusteista.
- Valtakunnallisten koulutuksen osien koodit löytyvät myös ePerusteista.
- Paikallisille koulutuksen osille täytetään Paikallinen tutkinnon osa ja Ammattitaitovaatimus-kenttä Opetustarjonta-rekisterissä. Tämä siirtyy Koskeen koulutuksen osan kuvauksena.
- Kaikki koulutuksen osat ovat TELMA:ssa valinnaisia, tarkista kurssityyppien asetukset.
- TELMAn arviointi on sanallista, mutta Koskeen ei siirretä sanallista tai kuvallista arviointia, joten Koskessa arvioinnit pitää olla Hyväksytty-Hylätty. (HUOM: Tällä hetkellä sanallinen arviointi siirtyy Primuksesta, jos sitä on kirjattu).
- Suorituksen vahvistus: Primuksesta siirtyy kurssisuorituksen Päivämäärä-kenttä. Vahvistaja ja paikkakunta siirtyy joko Yksiköt-rekisteristä tai Koulun tiedot -rekisteristä samoin kuin opiskelijan valmistuessa.
- Saa sisällyttää tutkinnon osan toisesta tutkinnosta (0-15 osp).
- Jos TELMA-opiskelija on suorittanut (toisessa oppilaitoksessa) ammatillisen tutkinnon osan, niin osaaminen pitää tunnustaa TELMA-opsiin ja toinen oppilaitos lähettää omat tiedot siitä, mitä opiskelija on suorittanut tässä toisessa oppilaitoksessa.
Jos opiskelija suorittaa TELMA-opintojen aikana samalla ammatillisen tutkinnon osia, tehdään hänelle niitä varten osatutkintotavoitteinen ammatillinen opiskeluoikeus.
Ammatillisesta opiskeluoikeudesta siirretään erikseen tiedot Koskeen.
Nämä opinnot tunnustetaan TELMA-opiskeluoikeuteen kirjaamalla tunnustaminen Osaamisen tunnustaminen -rekisteriin ja Koskessa näkyy tunnustamisen tiedot suorituksen sisällä normaalisti.