Koski - Ammatillisen koulutuksen arvosanan korotus (amk-hakua varten)
Päivitetty viimeksi: 21.5.2024
Ohje koskee ammatillisen koulutuksen arvosanan korotuksia ja niiden Koski-siirtoa, kun opiskelija korottaa aiemmin suoritetun tutkinnon arvosanoja. Nämä korotukset voidaan huomioida syksystä 2023 alkaen opiskelijan hakiessa ammattikorkeakouluun. Tässä ohjeessa mainittuja korotuksia voi siirtää Koskeen aikaisintaan 1.7.2023 alkaen. AMK-haku ottaa korotustiedot Koskesta.
Tässä tapauksessa opiskelijalle luodaan uusi opiskeluoikeus, joka on tyypiltään tutkinnon osan tai osien suorittaminen. Aiemmin suoritettu tutkinto ja korotus yhdistetään toisiinsa linkityksellä eli tälle korotus-opiskeluoikeudelle tallennetaan aiemman koko tutkinnon opiskeluoikeuden oid, jonka opiskelija toimittaa korotuksen vastaanottavalle oppilaitokselle. Vanhaan tutkinto-opiskeluoikeuteen ei enää kosketa sen jälkeen, kun opiskelija on valmistunut.
Katso Kosken oma ohjeistus eduunista. Tällaisen opiskeluoikeuden tietoja ei siirretä eHOKS-palveluun, koska uutta osaamista ei hankita.
Opiskelija voi korottaa ammatillisen tutkinnon arvosanoja erillisellä opiskeluoikeudella, kun
- hän on suorittanut aiemmin koko perustutkinnon (Valmistunut-tila).
- alkuperäinen valmis tutkintosuoritus löytyy Koskesta (opiskeluoikeuden oid).
- korotettava tutkinnon osa tai yhteisten tutkinnon osien osa-alue löytyy aiemmasta tutkintosuorituksesta.
- korotettavan suorituksen laajuus ja pakollinen/valinnainen-tiedot ovat samat kuin alkuperäisessä tutkinnossa.
- tutkinnon perusteet ovat voimassa tai siirtymäajalla. Vanhojen perusteiden mukaisia suorituksia ei voi korottaa.
- korotuksen opiskeluoikeuden alkamispäivä on myöhempi kuin aiemman tutkintosuorituksen valmistuminen.
- korotuksella ja koko tutkinnon opiskeluoikeudella on sama tutkinto ja tutkinnon diaarinumero.
Opiskelija ei voi korottaa tämän ohjeen mukaisesti:
- mitään sellaista, mikä ei löydy aiemmasta koko tutkinnon suorituksesta.
- tutkinnon osaa pienempiä kokonaisuuksia.
- tunnustettavalla suorituksella.
- jos tutkinto ei ole tullut valmiiksi aiemmassa opiskeluoikeudessa.
- tutkinnon suorittamisen aikana tehtäviä uusintoja/korotuksia.
Arvosanoja korottamaan tulleelle opiskelijalle luodaan uusi opiskeluoikeus eli uusi opiskelijakortti. Opiskelijalle täytetään pääosin samat perustiedot, mitä Koski-siirto edellyttää, katso lisää ohjeista Koski - perustiedot ja Koski - opiskelijan suoritukset. Seuraavat tiedot tulee ainakin olla täytettyinä:
- Opiskelijan tavoite koulutuksessa = 2 tutkinnon osan tai osien suorittaminen
- Rahoitusmuoto = Muuta kautta rahoitettu
- Korotettava opiskeluoikeus (KOSKI) -kenttään täytetään aiemmin suoritetun perustutkinnon opiskeluoikeuden oid. Ota uusi kenttä esille opiskelijarekisterin kenttäeditorissa.
- Tutkinto-kenttään valitaan sama tutkinto kuin aiemmalla tutkintosuorituksella (huom. sama diaarinumero).
Opiskelijan läsnäolo-, opiskeluoikeuden tila- ja rahoitustiedot täytetään samoin kuin tutkinnon suorittajille eli Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon. Todennäköisesti korottaja on läsnä vain muutaman päivän. Kun korotus on valmis, suoritus vahvistetaan ja siirretään Koskeen Valmistunut-tilaisena.
Alkuperäisen opiskeluoikeuden oid
Jos opiskelija on suorittanut koko perustutkinnon eri oppilaitoksessa, hän toimittaa korotuksen vastaanottavalle oppilaitokselle aiemman opiskeluoikeuden oidin ja myös tutkintotodistuksen arvosanat, jotta keskiarvo voidaan laskea uudelleen korotuksen jälkeen. Visma ei ota kantaa siihen, tarvitseeko aiemmin suoritetun koko tutkinnon arvosanoja tallentaa Primukseen korotus-oppilaitoksessa. Niitä ei kuitenkaan missään tapauksessa siirretä uudestaan Koskeen, vaan korotusta varten on oma opiskeluoikeus, johon kirjataan vain korotus/korotukset ja mahdolliset korotukseen liittyvät muut yhteisten tutkinnon osien osa-alueet ja tutkinnon osa.
Opetussuunnitelma
Jos opiskelija suorittaa korotuksen samassa oppilaitoksessa kuin missä on suorittanut aiemmin koko tutkinnon, voidaan tälle korotus-opiskeluoikeudelle valita sama opetussuunnitelma, jotta saadaan kirjattua korotuksen tiedot vastaaviin tutkinnon osiin/yhteisten tutkinnon osien osa-alueisiin. HUOM. korotus-opiskeluoikeudelle kirjataan tiedot vain niihin kohtiin, joita hän korottaa. Aiempia (vanhoja) suorituksia ei saa siirtää Koskeen tässä opiskeluoikeudessa.
Jos korotus tehdään eri oppilaitoksessa, tulee opiskelijan toimittaa tiedot aiemmista suorituksista korotuksen vastaanottavalle oppilaitokselle, jotta he voivat kirjata korotukset samoilla tutkinnon osien/yto osa-alueiden tiedoilla ja laskea uuden korotetun keskiarvon. Korotettavien tutkinnon osien/yto osa-alueiden tiedot tulee olla samat kuin aiemmassa suorituksessa, esim. pakollinen/valinnainen-tieto.
Korotetun tutkinnon osan tai yto osa-alueen tiedoissa pitää Koskessa näkyä tieto "Korotettu suoritus" tai "Korotuksen yritys". Primuksen kurssisuoritusruutuun on lisätty uusi kenttä Korotus/Uusinta, jossa näkyy nuo molemmat vaihtoehdot. Ota kenttä esille opiskelijarekisterin ylävalikosta Ylläpito / Muokkaa suoritusruutua. Kirjaa korotettavan opinnon suoritusruudussa tähän kenttään "Korotettu suoritus", jos arvosana korottuu. Jos puolestaan arvosana pysyy samana (tai huonompana), kirjaa "Korotuksen yritys". Tiedot siirretään Koskeen vaikkei korotus onnistuisikaan. Tällä hetkellä tuota uutta kenttää ei ole tarkoitus käyttää muihin korotuksiin.
Primuksen hakutoimintoon on lisätty samalla uusi funktio Korotettu.kurssi. Tämän avulla voi etsiä opiskelijat, jotka ovat korottaneet tietyn kurssin eli heillä on tietyn opinnon kurssisuoritusruudussa Korotus/Uusinta-kentässä vaihtoehto "Korotettu". Haku olisi esimerkiksi tällainen: Korotettu.Kurssi(Fys)=Kyllä.
Myös tulosteisiin suoritustaulukkoon voi lisätä Korotettu-funktion ja rastia tälle solulle ne kurssityypit, joissa mahdollisia korotuksia löytyy. Silloin mahdollisen korotetun suorituksen kohdalle tulostuu "Kyllä", jos Korotus/Uusinta-kenttään on valittu "Korotettu"-tieto.
Yhteiset tutkinnon osat
Jos opiskelija korottaa vain esim. yhtä yhteisten tutkinnon osien osa-aluetta, pitää tälle korotus-opiskeluoikeudelle kuitenkin siirtää koko yhteinen tutkinnon osa ja sen alla olevat muut osa-alueet aiemmasta koko tutkinnosta. Muut osa-alueet siirretään Koskeen tunnustettu-rakenteeseen, mutta normaalia tunnustamisen prosessia ei tarvitse käydä läpi. Viitetieto voi olla muotoa "Siirretty xx perustutkinnosta OPH diaarinumero, päiväys ja oppilaitos". Kysy tarkemmat ohjeet viitteen kirjaamisesta OPH:sta.
Painotettuun keskiarvoon, joka muodostuu vain korotetuista arvosanoista, ei kuitenkaan lasketa mukaan muuta kuin vain korotetun yto osa-alueen arvosana.
Ammatilliset tutkinnon osat (Näyttö)
Jos korotus koskee ammatillisia tutkinnon osia, tehdään niistä näyttö ja siirretään Koskeen normaalit näytön tiedot.
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
Jos korotettava suoritus on ollut tutkintotodistuksessa tämän "tutkinnon osan" alla, niin silloin ei tarvitse korotus-opiskeluoikeudelle siirtää muita yto osa-alueita kuin vain se korotettava osa-alue (vertaa ylempänä yhteiset tutkinnon osat -kohtaan).
Vahvistus
Jos korotus onnistuu, siirretään opiskelija Koskeen "Valmistunut"-tilaisena ja suoritukset vahvistetaan. Optpv-taulukkoon täytetään rivi, jossa Opiskeluoikeusjakso alkaa -kenttään täytetään valmistuspäivä ja Opiskeluoikeuden tilat -kenttään valitaan "Valmistunut". Täytetään lisäksi Valmistumispäivä-kenttä. Opiskelijalle annetaan 1.7.2023 voimaan tulevien määräysten mukainen todistus suoritetuista tutkinnon osista. Todistuksen voi täyttää Todistuslajit-kenttään eli valitaan "24 todistus suoritetuista tutkinnon osista" ja samalle riville Todistusten päiväykset -kenttään valmistumispäivä.
Jos korotus ei onnistu
Jos opiskelijalta jää korotus-suoritus kesken, siirretään opiskeluoikeus "Katsotaan eronneeksi" -tilaisena Koskeen ilman suorituksia. Jos opiskelija ei saa korotettua aiempaa arvosanaa, sille suoritukselle, jota yritettiin korottaa, siirretään tieto "Korotuksen yritys" eli valitaan tuo vaihtoehto kurssisuoritusruudussa kenttään Korotus/Uusinta. Tällaisesta suorituksesta ei anneta todistusta eikä opintosuoritusotetta.
Korotus-opiskeluoikeudelle siirretään Koskeen kaksi keskiarvoa. Toiseen keskiarvoon lasketaan vain ne arvosanat, joita on korotettu ja toiseen lasketaan tutkintotodistuksesta kaikki aiemmat arvosanat, joita ei ole korotettu + huomioidaan nyt korotetut arvosanat. Tämä keskiarvo kirjataan todistukseen tutkinnon osan suorittamisesta kohtaan "Muut tarpeelliset lisätiedot" esim. ""X perustutkinnosta 13.4.2022 annetun tutkintotodistuksen uusi osaamispistein painotettu keskiarvo on 4,25".
Painotettu keskiarvo
Korotetuista suorituksista siirretään Koskeen painotettu keskiarvo. Jos suorituksia on vain yksi, keskiarvo tulee suoraan siitä. Jos korotettavia suorituksia on useampia, lasketaan niistä painotettu keskiarvo. Jos korotukset sisältävät mukautettuja arvosanoja, se tieto siirretään myös Koskeen keskiarvon mukana. Tämä painotettu keskiarvo kirjataan Primuksessa vanhaan kenttään Osaamispistein painotettu keskiarvo. Jos mukana on mukautettuja arvosanoja, rastitaan niinikään vanha kenttä Päättökeskiarvo sisältää mukautettuja arvosanoja.
Korotettu painotettu keskiarvo
Korotettu painotettu keskiarvo lasketaan aiemman tutkintotodistuksen kaikista arvosanoista huomioiden nyt korotettu/korotetut arvosanat. Tämä tieto siirretään myös Koskeen tämän korotus-opiskeluoikeuden tietoihin. Vanhan koko tutkinnon opiskeluoikeuden tietoihin uutta keskiarvoa ei enää korjata eikä siirretä. Tämä kaikkien arvosanojen keskiarvo kirjataan korotus-opiskeluoikeudelle uuteen kenttään Korotettu keskiarvo ja jos keskiarvo sisältää mukautettuja arvosanoja, laitetaan rasti kenttään Korotettu keskiarvo sisältää mukautettuja arvosanoja. Visma ei tee näihin uutta keskiarvofunktiota vaan keskiarvon voi laskea excelissä tai vastaavassa.