Studerandens Studier-sida i Wilma
Uppdaterad: 27.11.2023
I Wilma kan en lärare/utbildare bl.a. göra val, bedöma eller ändra studerandens kursuppgifter, göra utbildnings- eller läroavtal, skriva in anteckningar om inlärning i arbete, yrkesprov och erkännande av kunnande för olika studerande inom ramen för de användarrättigheter som läraren har. Anteckningarna skrivs in via studerandens Studier-flik. Också studerandena kan göra i stort sett samma åtgärder i sin vy i Wilma.
För att det ska gå att använda egenskaperna på den här fliken ska du göra en egen blankett för varje funktion. I Information om skolan ska du kryssa i
- Valfunktionen i användning
- Prestationsfunktionen i användning
- och ge lärarna tillräckliga användarrättigheter för att se studerandens uppgifter.
Studier-flikens funktioner är indelade i tre underkategorier: PSP, Prestationer och Sammanfattning. Studerandena ser dessutom Val. Via studerandens Studier-sida kan lärare klicka på ett studieelement och få fram en sidopanel med olika funktioner. Nu följer en närmare beskrivning av dessa.
I sidopanelen på fliken Förstasidan kan man i kursen ange för vilket år och vilken period valet gäller. Inom parentes syns då hur mångte årets val det är fråga om: 2022->1, 2023->2 osv. Du kan ange hur valen ska synas i Information om skolan-registret -> Hur val visas, t.ex. "Nummer inom parentes". De övriga alternativen är "Nummer" och "Läsår". Nummer-alternativen syns om man väljer enbart läsår utan period.
Se även fältet Årskolumner i valtabellen i Information om skolan. Här ser du för hur många år framåt studeranden kan markera sina val. Om siffran är "3" betyder det att personen kan markera val för det innevarande året plus två år framöver. Men om även alternativet Nuvarande läsår ur bruk är ikryssat i fältet Valtabellens fält/inställningar kan personen lägga in val för de tre följande åren.
Läraren har rätt att lägga in val för det innevarande året plus fem år framöver, också om det står någon annan siffra i det ovan nämnda fältet. Läraren ska ha Rätt att bearbeta val i Wilma. En studerande kan dessutom ändra sina egna val på den separata Val-sidan. Valen sparas automatiskt i Studerande-registret i Primus.
Nertill på fliken finns Studieperiodens/examensdelens uppgifter, och under den Visa i utbildningsplanen och Visa tilläggsuppgifterna.
Det går också att lägga till valen som snabbval. Om du kryssar i Använd snabbval som finns till höger på Studier-sidan, behöver du bara klicka på kurserna i läroplanen för att markera val för det pågående läsåret. Om du vill lägga in val för övriga läsår kan du inte använda den här funktionen.
Se närmare i instruktionen Ändra val i Wilma för lärare, och skilt för studerande i den här anvisningen.
När du klickar på Visa i utbildningsplanen öppnar Wilma studerandens läroplansflik och visar kursen du har valt. Om läraren inte har rätt att se studerandens alla uppgifter och inte heller är grupphandledare, syns inte denna funktion alls för läraren. I det fallet kan personen ändra kursuppgifterna eller göra läroplansspecifika ändringar med hjälp av blanketter på Läroplan-sidan. När man klickar på Visa tilläggsuppgifterna öppnas profilsidan för kursen.
På fliken Blanketter i sidopanelen finns den blankett som du kan använda för att skriva in nya utbildnings- och läroavtal för en studerande. När du lägger in ett nytt avtal kommer ett kugghjul fram i studieplanen, och ett val om du lägger in en arbetsplatsperiod. Kurstypen för examensdelen ska ha Tillåt inlärning i arbete ikryssat, och också Inlärning i arbete-funktionen i användning ikryssat i Information om skolan.
Om det redan finns utbildning som ordnats på arbetsplatsen sedan tidigare i samma kurs, kan du välja att antingen lägga till en ny eller att bearbeta den som redan finns. När det redan finns ett avtal för en kurs, syns denna överst i form av en länk och av avtalet framgår tidpunkt och plats. Om läraren inte är en ansvarig lärare för utbildningen som ordnas på arbetsplatsen, kan han/hon inte se uppgifterna om den.
Studeranden kan även själv påbörja registreringen av en ny utbildning som ordnas på arbetsplatsen, via sin egen Studier-sida. För detta krävs en blankett av typen "Registrets uppgifter", där det är tillåtet att skapa nytt registerkort. En användargrupp som gjorts för studerande ska också finnas i fältet Användargrupp i Wilma. Läs mera om detta i anvisningen om utbildning som ordnas på arbetsplatsen.
Då du klickar på en kurs vars kurstyp har Tillåt yrkesprov ikryssat, syns på Blanketter-fliken en blankett för att lägga in nya yrkesprov. I läroplanen kommer det fram en symbol som föreställer ett pappersark då det nya yrkesprovet är inlagt. Samtidigt markeras kursen som vald, om det inte finns något val eller vitsord i den från förr. Valet görs för innevarande läsår. Yrkesproven läggs till på examensdelar. I Information om skolan ska fältet Yrkesprovsfunktionen i användning vara ikryssat.
Om det redan finns ett delprov i yrkesprovets kurs kan du antingen lägga till ett nytt delyrkesprov eller bearbeta den som redan finns. Om det redan finns ett yrkesprov ser du en länk till den upptill, och där framgår omfattningen (hel prestation/delyrkesprov).
Studeranden kan också själv påbörja registreringen av ett yrkesprov eller en examensprestation via sin egen Studier-sida. För detta krävs en blankett av typen "Registrets uppgifter" där det är tillåtet att skapa nytt registerkort. Blanketten ska också ha en användargrupp avsedd för studerande i Användargrupp i Wilma.
På fliken Blanketter finns också en blankett för registrering av erkännande av kunnande. Läraren kan registrera erkännande om han/hon är grupphandledare eller har rätt att se alla uppgifter om studeranden. På Studier-sidan syns en förstoringsglas-symbol då erkännande har lagts in. För de erkännanden av kunnande som har lagts in tidigare syns ansökningsdatumet. Då erkännandet har handlagts kan den handläggande läraren och grupphandledaren göra ändringar i det via Studier-sidan.
En studerande kan också själv ansöka om erkännande av kunnande på en separat blankett om hen har tidigare kunnande.
På fliken Blanketter, under Kursens uppgifter kan man ha blanketter av följande slag:
- Man kan göra en separat blankett för ändring av kursuppgifter. Informationen sparas då automatiskt i registret Undervisningsutbud. Blankettens databas ska vara Undervisningsutbud.
- Om man behöver kunna göra studerandespecifika ändringar i studierna, behövs en separat blankett med databasen Studerandespecifika kursuppgifter. Då sparas uppgifterna enbart för studeranden i fråga. Efter att kursuppgifterna har ändrats syns en penna i läroplanen.
- Det tredje alternativet är att göra en blankett för studieplansspecifika ändringar. Den här blanketten ska ha Läroplanens kursuppgifter som databas, och ändringarna sparas då endast i studieplanen, inte i registret Undervisningsutbud.
Om man inte har några blanketter eller om läraren inte hör till samma användargrupp som blanketten, syns inte denna funktion alls på fliken Blanketter.
Studerande kan också själv ändra kursuppgifter. De kan till exempel själv lägga in prestationsrelaterad information (målsättningar, prestationssätt m.m.) för ett studieelement med hjälp av en blankett. Gör då en separat blankett av typen "Registrets uppgifter" för detta i Primus Blanketteditor och ange Studerandespecifika kursuppgifter som databas. Gör blanketten tillgänglig för studerande i Wilma. Också en användargrupp för studerandena krävs.
När man gör studerandespecifika kursändringar i Wilma eller i studeranderegistret i Primus, sparas ändringarna på ett och samma ställe. Men om ändringarna görs i Primus Bedömning-register, sparas de bara på bedömningslistan i fråga. Observera att ändringar som sparas på ett visst sätt kan köra över tidigare ändringar.
För att kunna göra studerandespecifik bedömning ska du också göra en blankett. Denna öppnas då läraren på studerandens Studier-sida klickar på en kurs och väljer fliken Bedömning i sidopanelen. (Den studerandespecifika bedömningsblanketten öppnas undantagsvis i den sk. andra sidopanelen.) På blanketten kan du spara ett vitsord eller sätta in övriga vitsord. När man sparar uppgifter via bedömningsblanketten lagras också ett val i en examensdelen eller i delområdet.
Om det redan finns bedömningsuppgifter i kursen sedan tidigare, finns det två flikar (eller fler) i rutan som öppnas. Den ena fliken har den tidigare bedömningens datum och där syns även bedömningen (på samma sätt som i Primus). Den andra fliken är en ny tom blankett som du kan använda t.ex. för att registrera en höjning. Observera att en bedömning via blankett uppdateras i bedömningslistan bara då man har ställt in att man kan hoppa över fastställningen.
Du kan också välja att flytta fram en viss bedömningsflik så att just den blir aktiv, via knappen Först. Det går att uppdatera bara en flik åt gången. Om det finns osparade ändringar på en flik kan man inte ändra fälten på de andra flikarna. Den här egenskapen följer samma princip som när man ordnar bedömningsflikarna i studerandens läroplansträd i Primus.
Alla funktioner ovan förutsätter att blanketterna finns i Blanketteditorn och är tillgängliga i Wilma med ändamålsenliga användarrättigheter och andra inställningar. Läraren måste ha rätt att se uppgifterna om den studerande och tillhöra en användargrupp som har tätt till Studerande-registret och vidare under detta register rättigheterna Rätt att lägga till prestation och Rätt att ändra prestationernas ordning. I vår blankettbank finns blankettmallar som du kan använda för att göra blanketterna eller så kan ni naturligtvis också utforma blanketterna själv.
I ovanstående funktioner beaktar Wilma de inställningar som finns i Primus Kurstyper-register, dvs. vad som får läggas in för respektive kurstyp (Tillåt inlärning i arbete, Tillåt yrkesprov, Tillåt erkännande av kunnande). Om en kurstypsnivå har angetts för en kurstyp beaktar Wilma också den.
Via studerandens Studier-sida kan man lägga in en extern kurs också via Wilma. När man klickar på en kurs i Studier öppnas sidopanelen som innehåller en flik för detta. Om fliken inte syns får du fram den via trepunktssymbolen. På fliken finns en meny över de studieplaner som är tillgängliga på skolorna där läraren undervisar. Efter att man har valt en plan öppnas de kurser som hör till planen och som också används på studerandens skola.
Både lärare, personal och studeranden själv kan lägga in externa kurser i läroplanen.
En lärare/personalmedlem måste i så fall ha
- Rätt att bearbeta val i Wilma,
- Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma ELLER
- så måste personen vara grupphandledare.
Kurstypen för den kurs som läggs till ska ha Valbar ikryssat. De kurstyper för vilka det ska vara tillåtet att lägga in externa kurser ska ha Tillåt tillägg av externa kurser via Wilma ikryssat i registret Kurstyper.
Också en studerande kan lägga in (eller radera) externa kurser på sin Studier-sida. Då ska kurstypen ha också Valbar i Wilma ikryssat. Om valen redan är låsta i Studeranderegistret (PSP valens status = låsta), går det inte att lägga in externa kurser. Dessutom måste det i registret Information om skolan vara tillåtet för studerandena att markera val (Valfunktionen i användning, Valtabellens fält/inställningar->"Tillåtet att spara").
När man lägger in en kurs i Studier hamnar den under den kurs via vilken tillägget gjordes. En extern kurs som läggs in får en pennsymbol och den markeras färdigt som vald för året. Det går ännu att byta perioden för valet och valets läsår genom att klicka på det tillagda studieelementet.
I Studerandespecifika kursuppgifter i fältet Moderkurs i läroplanen kommer den kurs via vilken tillägget gjordes. Den tillagda kursen kan också tas bort ur läroplanen i denna vy, via Välj en extern kurs, såvida kursen inte har bedömts. OBS! Funktionen Lägg till övrig prestation är inte samma sak och med den kan man lägga till studier enbart i Primus. Då man har satt in en dylik övrig prestation i studerandens läroplan kan man inte ta bort den i Wilma.
Om det i läroplanen redan finns en "extern kurs" går det inte att lägga in nya kurser under den.
Studieplanerna finns i rullgardinsmenyn på fliken, i alfabetisk ordning enligt läroplanens namn. Namnet hämtas i första hand från Läroplaner-registrets fält Läroplanens namn i Wilma, i andra hand från fältet Läroplanens namn. Studieplanen ska ha fältet Offentlig i Wilma ikryssat.
En studerande kan läggas in i en undervisningsgrupp direkt via Studier-sidan i Wilma, förutsatt att en bedömningslista är gjord för studierna i fråga och att anmälningsdatumet inte har passerat. Studeranden kan läggas in på bedömningslistan av både läraren och studerande själv. I samband med detta blir bedömningslistans namn samt knappen Lägg till synliga på fliken Undervisningsgrupp, förutsatt att inställningarna och rättigheterna är korrekta. Om flera bedömningslistor gjorts för studierna i fråga, syns de alla i samma vy.
Det är även möjligt att planera studerandenas närvaro placeringsspecifikt. På fliken Närvaroplanering finns en tabell där man kan planera vilken lektion studeranden ska delta i.
- Lärarna har inte rätt att bearbeta val i Wilma -> de ser inte sidan över huvud taget.
- Lärarna har rätt att bearbeta val i Wilma -> kan bearbeta alla gruppers val, men de ser inte andra funktioner om de inte har separata rättigheter till blanketterna.
- Läraren är grupphandledare (eller annan grupphandledare) -> ser alla funktioner för den egna gruppen, men inte för andra studerande.
- Läraren hör till en användargrupp som finns i fältet Kortets äganderätt innehas av i Studeranderegistret -> har alla de rättigheter som användargruppen har tilldelats.
- Läraren har Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma -> får bearbeta alla studerandes alla uppgifter
- Användargruppens rättighet Läraren får se alla studerandekort för Studeranderegistret -> lärarna får se alla dessa funktioner för alla studerande.
- I Användargrupper-registret finns även några utvidgade rättigheter för IA och yrkesprov: fliken Wilmas rättigheter - Wilmas moduler - Yrkesutbildning.
På Studier-sidan, bredvid läroplanen syns delen Visa endast där det går att kryssa i vad som ska visas i läroplanen (Bedömda, Valda, Underkända, Inlärning i arbete, Yrkesprov, Erk. av kunn.). Om du har kryssat i t.ex. "Inlärning i arbete", visar Wilma alla studier som har tillagts utbildning som ordnas på arbetsplatsen, men döljer de övriga. De rutor du har kryssat i förblir ikryssade under hela Wilma-sessionen, även om du väljer en annan studerande i samma grupp antingen ur rullgardinsmenyn.
Till höger på sidan syns en sammanfattning över valen och prestationerna enligt kurstyp.
I sammanfattningen visas omfattningen för prestationerna enligt det alternativ som är valt i fältet Visa kursernas omfattning i registret Information om skolan, Klasser eller Studerande. Också de omfattningar som är ikryssade i Information om skolan-registrets fälthelhet Valtabellens fält syns, ifall t.ex. sv och kp är ifyllt för kurserna.
Om alternativet "Dölj omfattningarna" är valt i fältet Visa kursernas omfattning, visas inga omfattningar alls.
Den totala omfattningen av utbildningar som ordnas på arbetsplatsen syns också i sammanfattningen, om de har godkända vitsord. Omfattningen av utbildningar som ordnats på arbetsplatser syns också på Prestationer-sidan.
Det kan förekomma olika symboler i studieträdet på Studier-sidan. De symboliserar olika tilläggsmarkeringar som gjorts i examensdelarna eller delområdena.
Penna: De studerandespecifika kursuppgifterna har ändrats. Man har t.ex. bytt omfattning så att den inte överensstämmer med den som finns i Undervisningsutbud-registret. Eller så har man satt in individuella mål för personen. De här ändringarna syns bara i den enskilda studerandens kursuppgifter och inverkar inte hos andra studerande.
Kugghjul: Utbildning som ordnas på arbetsplats har registrerats i examensdelen för personen. Registreringen är gjord i studieträdet via blankett enligt instruktionerna som finns längre upp i anvisningen. Om arbetsplatsperioden får godkänt vitsord uppstår ett grönt tecken på kugghjulet, medan ett rött innebär icke-godkänt.
Pappersark: Personen har ett yrkesprov i examensdelen. Om det gjorts flera yrkesprovskort i en och samma examensdel (delyrkesprov), visas antalet i Primus när man för muspekaren på examensdelen. Också yrkesproven förs in i studieträdet enligt instruktionerna som finns längre upp i anvisningen. Då yrkesprovet är bedömt förekommer ett grönt tecken på kugghjulet, medan ett rött innebär icke-godkänt.
Förstoringsglas: Erkännande av kunnande har registrerats i examensdelen. Också den här registreringen är gjord i studieträdet via blankett. Då erkännandet är godkänt förekommer ett grönt tecken på kugghjulet, medan ett rött innebär att ansökan har avvisats.