Utbildningsinspektörens Wilma-rättigheter
Uppdaterad: 10.5.2019
Utbildningsinspektören ansvarar för det praktiska förverkligandet av läroavtalsutbildningen, och håller kontakt med både studeranden och läroavtalsplatsen. Inspektören kan lägga till nya platser för inlärning i arbete via Wilma. Han kan också överföra sökande till Studeranderegistret och samtidigt placera dem i rätt grupp, välja rätt läroplan, inleda personlig tillämpning, granska och anteckna erkännanden av kunnande, inlärning i arbete och yrkesprov/examensprestationer mm.
- Anteckna informationen om utbildningsinspektörerna i Primus Utbildningsinspektörer-register.
- Ge dem Wilma-användarnamn samt -lösenord och fyll i fältet Användargrupp i Wilma.
- Gör en egen användargrupp för utbildningsinspektörerna och ge dem endast de rättigheter som de behöver för att kunna använda nödvändiga funktioner i Wilma.
- Ange användargruppens rättigheter i Användargrupper-registret.
- Även för övriga nedan nämnda funktioner finns färdiga mallblanketter i blankettbanken. Mallarna kan bearbetas så att de lämpar sig för utbildningsinspektörens behov.
De rättigheter du ger utbildningsinspektörernas användargrupp avgör vad inspektören kan se och göra i Wilma. De flesta rättigheterna anges via blanketter.
- Om du anger endast läsrättighet till profilblanketter, kan inspektören inte göra nya registerkort för t.ex. erkännanden av kunnande, inlärning i arbete eller examensprestationer.
- Om du vill utvidga rättigheterna, ska du ge rätt även till registrens/funktionernas ändringsblanketter.
Vilka studerande utbildningsinspektören ser i Wilma definieras med hjälp av fältet Kortets äganderätt innehas av i Primus Studeranderegister. I detta fält lägger du till utbildningsinspektörens användargrupp på registerkort tillhörande de läroavtalsstuderande som inspektören ansvarar för. Studerandena och utbildningsinspektören ska dessutom ha samma uppgift i fältet Skola.
Om alla utbildningsinspektörer har en gemensam användargrupp, kan de se alla läroavtalsstuderande. Om man vill dela vissa egna studerande till vissa utbildningsinspektörer, ska man göra flera användargrupper för utbildningsinspektörer.
Om det i samma grupp finns både läroavtalsstuderande och icke-läroavtalsstuderande, ska inspektörens användargrupp läggas in endast på läroavtalsstuderandenas registerkort, varvid han inte ser gruppens övriga studerande i Wilma.
Nedan listas de funktioner som det är möjligt att tillåta för utbildningsinspektörer i Wilma. Du kan ge användargruppen rätt till alla dessa register eller endast en del av dem, enligt läroavtalsbyråns behov.
Överföring från Sökanderegistret till Studeranderegistret i Wilma
- Ge inspektörens användargrupp rätt till Sökanderegistret och kryssa för Rätt att överföra sökande till Studeranderegistret.
- Ge vid behov även rättigheten Rätt att radera registerkort.
- Gör Sökanderegistrets blanketter i Blanketteditorn och ange utbildningsinspektörens användargrupp för blanketterna.
- Inspektören ser i Wilma alla den egna byråns sökande och kan välja en sökande i taget och överföra sökanden till Studeranderegistret.
- Sökandens uppgifter kan med en blankett ändras före överföringen till Studeranderegistret, t.ex. kan man färdigt lägga till rätt Grupp/klass.
- Lägg på blanketten till fältet Kortets äganderätt innehas av och välj här färdigt utbildningsinspektörens användargrupp, så kan inspektören inleda den personliga tillämpningen efter att sökandena överförts till Studeranderegistret. Om inspektörens grupp inte läggs till i fältet Kortets äganderätt innehas av, kan inspektören inte se sökanden när överföringen till Studeranderegistret har gjorts.
- Klicka sedan på Överför till Studeranderegistret.
- Övriga sökande kan överföras på samma sätt.
- Efter detta kan inspektören fortsätta sitt arbete med att göra personliga utvecklingsplaner för kunnande (PUK) för de nya studerandena.
Studerandenas uppgifter i Wilma
- Studerande-länken är synlig i Wilma utan några särskilda rättigheter. Via länken ser utbildningsinspektören den egna läroavtalsbyråns grupplistor, men inte gruppernas studerande.
- En koppling till en studerande skapas via fältet Kortets äganderätt innehas av i Studeranderegistret. När inspektörens användargrupp läggs in i fältet, får inspektören rätt att se gruppens läroavtalsstuderande.
- I Användargrupper-registret går du till Wilmas rättigheter / Studerande och kryssar för Rätt att skriva ut sparade utskrifter, Rätt att se läroplanen, Rätt att se valen, Rätt att se prestationerna, Rätt att mata in val för utbildningsinspektörens användargrupp.
- I Information om skolan-registret ska fältet Valfunktionen i användning vara ikryssat.
- För att utbildningsinspektören ska kunna skriva ut Studeranderegistrets utskrifter i Wilma (t.ex. läroavtal och personligt studieprogram), ska du för utskrifterna välja inspektörens användargrupp i Studeranderegistrets utskriftseditor. Också lärarnas utskrifter som anges i Information om skolan-registret är synliga för utbildningsinspektören.
- Studerandens uppgifter kompletteras/ändras med hjälp av Studeranderegistrets blankett. För denna funktion måste användargruppen ha tillträde till Studeranderegistret och både utbildningsinspektören och blanketten måste även ha samma användargrupp.
Personlig utvecklingsplan av kunnande via ePSP i Wilma
- Rätten att se läroavtalsstuderandenas ePSP ges på det sätt som anges ovan under Studerandenas uppgifter i Wilma.
- Övriga behövliga rättigheter ges via blanketter.
- Välj inspektörens användargrupp i fältet Användargrupp i Wilma på alla blanketter som inspektören behöver. Välj också samma Skola på dessa blanketter, t.ex. "Läroavtalsbyrån".
- Välj "Utbildningsinspektör" i fältet Används i Wilmas anslutningar.
- Läroplansträdet läggs till för en studerande i Wilma via en blankett. Lägg till fältet Läroplan på någon av Studeranderegistrets blanketter och välj sedan en läroplan som motsvarar studerandens examen i fältet.
- Efter att läroplansträdet lagts till kan utbildningsinspektören markera val i de examensdelar som studerandenas ePSP:er innehåller.
- Andra funktioner som kan utföras via ePSP:n är t.ex. personlig utvecklingsplan av kunnande, studerandespecifika kursuppgifter, erkännanden av kunnande och yrkesprov/examensprestationer.
- Observera att man här inte kan ange inspektören som ansvarsperson, eftersom Kontaktperson/Ansvariga lärare-fälten pekar mot Lärarregistret.
Studerandenas närvaro
- Utbildningsinspektören kan följa med studerandenas närvarouppgifter via sidan Lektionsanteckningar i Wilma.
- Kontrollera att Klassficeringarna av lektionsanteckningar i Primus har samma skola vald i Skola-fältet som är vald för inspektören (t.ex. "läroavtalsbyrån").
- Dessutom ska läsårsuppgifterna vara korrekta i Information om skolan-registret.
Utbildning som ordnas på arbetsplatser
- Det är möjligt för utbildningsinspektören att se Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registrets uppgifter via en profilblankett.
- Du kan ge inspektören rätt att lägga till/ändra uppgifter genom att göra en blankett av typen Registrets uppgifter för utbildningsinspektörens användargrupp.
- Som Blankettens databas väljer du "Utbildning som ordnas på arbetsplatser".
- Läroavtalen antecknas i detta register (reformen).
Mera omfattande rättigheter till inlärning i arbete:
- Användargruppens rättighet Wilmas rättigheter / Wilmas moduler / Yrkesutbildning / Läraren får se all inlärning i arbete gäller också utbildningsinspektören. Om denna rättighet valts för inspektörens användargrupp, ser inspektören alltså den egna läroavtalsbyråns IA-uppgifter. Med rättigheter som ges via blanketter kan inspektören även bearbeta IA-uppgifterna.
- Med användargruppens rättighet Läraren har omfattande rättigheter att bearbeta inlärning i arbete i Wilma får inspektören rätt endast till de "egna" studerandenas IA-uppgifter (även om en annan "kontaktperson/ansvarig lärare" angivits för dessa). För att kunna se övriga studerandes IA-uppgifter, måste inspektören undervisa de övriga studerandena i IA:s "kurs".
- Läs mera om rättigheter gällande inlärning i arbete i en annan anvisning.
Yrkesprov
- Ge utbildningsinspektörens användargrupp tillträde till Yrkesprov-registret och vid behov Rätt att skapa nytt registerkort i registret.
- Välj inspektörens användargrupp för yrkesprovsblanketterna.
- Om du vill ge mera omfattande rättigheter att se läroavtalsstuderandenas yrkesprov, ska du för inspektörens användargrupp välja Wilmas rättigheter / Wilmas moduler / Yrkesutbildning / Läraren får se alla yrkesprov. Funktionen fungerar på samma sätt som för inlärning i arbete.
- Ge omfattande rättigheter endast då det är befogat.
Arbetsplatser, arbetsplatshandledare
- Utbildningsinspektören kan också lägga till nya arbetsplatser och arbetsplatshandledare i Wilma.
- Ge användargruppen tillträde till Arbetsplatser och yrkesprovsmiljöer-registret samt Arbetsplatshandledare och -bedömare -registret, och kryssa för Rätt att skapa nytt registerkort.
Ansökningar och beslut
- Utbildningsinspektören kan i Wilma göra beslut om t.ex. godkännande av ansökningar om studiesociala förmåner.
- Ge användargruppen tillträdet till Ansökningar och beslut-registret.
- Observera att ansökningar inte kan riktas direkt till utbildningsinspektören, såvida han/hon inte har ett registerkort i Lärar- eller Personalregistret.
- Inspektören kan ändå göra beslut gällande den egna läroavtalsbyråns studerande.
- Med hjälp av användargruppen kan du i Beslutskoder-registret definiera att inspektören endast ser bestämda beslutskoder. Lägg till inspektörens användargrupp i fältet Användargrupp i Wilma för de beslutskoder som inspektören får använda.
Andra rättigheter
- Utbildningsinspektören ser och kan lägga in bilagor i Wilma, om detta är tillåtet i blankettinställningarna.
- Rättigheten att se och/eller lägga till bilagor ska anges separat på varje blankett. Om inspektören ser blanketten ser han/hon också bilagorna.
- De färdiga sökrutinerna i Studeranderegistret i Primus syns för inspektören i Wilma.
- I inställningarna för den färdiga sökrutinen ska du kryssa i Syns i Wilma och Ses av alla skolor (multiPrimus).
- Dessutom kan du kryssa i Ses endast av användargruppen och här välja inspektörsgruppen, om du vill ha ett filter så att endast inspektörerna har tillgång till rutinen. Alternativt kan du även med hjälp av separata användargrupper avgränsa så att varje utbildningsinspektör får olika sökrutiner.
- I den lista som den färdiga sökrutinen ger finns endast inspektörens egna läroavtalsstuderande.
- Utbildningsinspektören kan kommunicera med lärare, personal, studerande, vårdnadshavare och arbetsplatshandledare, samt skicka inbjudningar till händelser.
-
Standardrutinen Inloggad utbildningsinspektör i Wilma kan också användas på blanketterna.
- Gör t.ex. en blankett av typen Sökfält för Sökande-registret. Ha med fältet Utbildningsinspektör på blanketten och ställ in ett standardvärde för detta fält: Inloggad utbildningsinspektör i Wilma->Efternamn&Inloggad utbildningsinspektör i Wilma->Förnamn . Kryssa i Standardvärde direkt på blanketten .
- Inspektören ser då sina egna sökande i Wilma, om fältet Utbildningsinspektör är ifyllt för sökandena i Primus Sökande-register.
- Detta är det enda sättet att få fram utbildningsinspektörens "egna" sökande i Wilma. Fältet Utbildningsinspektör kan antecknas som obligatoriskt på sökandeuppgifternas bearbetningsblankett.