KOSKI - Höjning av yrkesvitsord (för ansökan till YH)
Uppdaterad: 23.8.2024
Den här anvisningen gäller höjningar av vitsord inom yrkesutbildningen och den relaterade KOSKI-överföringen, då studeranden höjer vitsord i en tidigare avlagd examen. De här höjningarna kan beaktas från och med hösten 2023 när personen ansöker till en yrkeshögskola. De höjningar som denna artikel gäller kan överföras till KOSKI tidigast 1.7.2023. Vid ansökan till YH plockas höjningsuppgifterna från KOSKI.
I den här situationen ska man skapa en ny studierätt för den studerande, där syftet är att avlägga en del av examen. Den tidigare examen och höjningen sammankopplas med hjälp av en länkning: för höjnings-studierätten sparar man oid för den hela tidigare examen. Den studerande levererar denna tidigare examens studierätts-oid till den mottagande läroanstalten. Man ska inte röra den gamla examensstudierätten efter att personen har avlagt examen.
Se KOSKIs egna anvisning i eduuni. Uppgifterna för en sådan här studierätt överförs inte till ePUK: det handlar inte om att förvärva nytt kunnande.
En person kan höja vitsorden i en yrkesinriktad examen under en separat studierätt då:
- Personen tidigare har avlagt en hel grundexamen (statusen Utexaminerad).
- Den ursprungliga avlagda examensprestationen finns i KOSKI (studierättens oid).
- Den examensdel eller delområde i en gemensam examensdel som man vill höja finns i en tidigare examensprestation.
- Omfattningen och uppgiften om obligatoriskhet i prestationen man vill höja är desamma som i den ursprungliga examen.
- Examensgrunderna är giltiga eller i en övergångsperiod. Det går inte att höja prestationer som faller under gamla examensgrunder.
- Startdatumet för höjnings-studierätten infaller senare än slutdatumet för den tidigare examensprestationen.
- Höjningen och studierätten för hela examen är av samma examen och diarienummer.
En person kan i enlighet med den här anvisningen inte försöka höja
- sådant som inte finns i en tidigare hel examensprestation.
- mindre enheter än en examensdel.
- en tidigare erkänd prestation (man kan alltså inte försöka höja genom att ta in en erkänd prestation från tidigare).
- en examen som blivit på hälft i den tidigare studierätten.
- omtagningar eller höjningar som infaller under avläggandet av examen.
Den studerande som kommit för att höja vitsord ska få en ny studierätt dvs. ett nytt studerandekort. Den studerande ska i princip ha samma grunduppgifter som krävs i KOSKI-överföringen, se närmare info i Koski - grunduppgifter och Koski - prestationer. Fyll i åtminstone följande uppgifter:
- Studerandens mål med studierna = 2 avlägga en del av examen
- Finansieringsform = Annan finansiering
- Studierätt för höjning (KOSKI): ange studierätts-oid för den tidigare avlagda grundexamen. Ta fram det här fältet via fälteditorn.
- Examen: välj den examen som den tidigare examensprestationen gällde (OBS! Samma diarienummer).
Personens närvaro, studierättsstatus och finansieringsinfo fyller man i på samma sätt som för övriga examinander, dvs. i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell). Den som höjer är sannolikt närvarande bara i några dagar. När höjningen är klar bekräftar man prestationen och den överförs till KOSKI med statusen "Utexaminerad".
Den ursprungliga studierättens oid
Om personen har avlagt hela grundexamen vid en annan läroanstalt, ska personen till den nya läroanstalten leverera oid för sin tidigare studierätt och även vitsorden från examensbetyget. Detta för att medeltalet ska kunna beräknas på nytt efter höjningen. Visma tar inte ställning till huruvida vitsorden från den tidigare hela examen behöver sparas i Primus på den läroanstalt där man utför höjningen. De ska i alla fall under inga omständigheter överföras till KOSKI på nytt, utan det ska alltså finnas en separat studierätt där man antecknar bara höjningen eller höjningarna och eventuella relaterade övriga delområden inom gemensamma examensdelar och examensdel.
Läroplan
Om personen utför höjningen vid samma läroanstalt där hen tidigare avlade hela examen, kan man för höjnings-studierätten välja samma läroplan. Då får man in höjningsuppgifterna i de motsvarande examensdelarna eller delområdena i gemensamma examensdelar. OBS! För höjnings-studierätten ska man skriva in uppgifter bara på de ställen som höjningen gäller. Man ska inte överföra tidigare (gamla) prestationer till KOSKI under den här studierätten.
Om höjningen utförs vid en annan läroanstalt bör den studerande leverera uppgifterna om de tidigare prestationerna till den mottagande läroanstalten, så att den kan registrera höjningarna med samma examensdels- och/eller delområdesuppgifter och beräkna ett nytt höjt medeltal. Examensdels- och/eller delområdesuppgifterna som höjs ska vara de samma som i den tidigare prestationen, t.ex. uppgiften om obligatorisk/valbar.
När man höjer en examensdel eller ett delområde ska det i uppgifterna i KOSKI stå att prestationen är höjd eller att man försökt höja den. I Primus kursprestationsruta finns nu fältet Höjning/Omtagning, där både "Höjd prestation" och "Höjningsförsök" finns med. Ta fram fältet via studeranderegistrets meny, Underhåll / Bearbeta prestationsrutan. Om vitsordet höjdes i den relevanta studieenheten, ange alternativet "Höjd prestation". Om vitsordet däremot förblir detsamma (eller försämras), välj "Höjningsförsök". Informationen överförs till KOSKI oavsett om höjningen lyckas eller inte.
I Primus sökfunktion finns en funktion: Höjd.kurs. Med hjälp av den här kan du söka fram de studerande som har höjt vitsordet i en viss kurs, dvs. har alternativet "Höjd prestation" i prestationsrutans fält Höjning/Omtagning. Sökningen kan se ut t.ex. så här: Höjd.Kurs(Fys)=Ja.
Också i prestationstabellen på utskrifter kan du ha med Höjd-funktionen och för denna cell kryssa i de kurstyper där höjningar finns. Vid en eventuell höjd prestation utskrivs då "Ja", om man har valt "Höjd prestation" i fältet Höjning/Omtagning.
Gemensamma examensdelar
Om en studerande höjer t.ex. bara ett delområde i en gemensam examensdel, ska man ändå för höjnings-studierätten överföra hela den gemensamma examensdelen och de underliggande övriga delområdena från den tidigare hela examen. De övriga delområdena överförs till erkännandedelen i KOSKI, men man behöver inte genomföra den normala erkännandeprocessen. Referensen kan vara "Överförd från grundexamen xx UBS diarienummer, datum och läroanstalt." Utbildningsstyrelsen ger närmare instruktioner om referensen.
I det viktade medeltalet som består av enbart höjda vitsord ska man inte räkna med annat än vitsordet i den gemensamma examensdelens delområde.
Yrkesinriktade examensdelar (Yrkesprov)
Om höjningen gäller yrkesinriktade examensdelar ska man göra upp ett yrkesprov och överföra de normala uppgifterna om yrkesprovet till KOSKI.
Delområden i gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier
Om prestationen som höjs har stått under den här "examensdelen" på examensbetyget, behöver man för höjnings-studierätten inte överföra några andra delområden än det delområde som höjs (jämför med punkten om gemensamma examensdelar ovan).
Bekräftelse
Om höjningen lyckas ska man överföra studeranden till KOSKI som "Utexaminerad" och bekräfta prestationerna. Fyll i en rad i Stud.arbetsdagar/timantal-tabellen enligt följande: Ange examensdatumet i fältet Studierättsperioden börjar och alternativet "Utexaminerad" i fältet Studierättens statusar. Fyll även i fältet Examensdatum. Den studerande ges ett betyg över avlagda examensdelar enligt de föreskrifter som träder i kraft 1.7.2023. Ange betyget i fältet Betygstyper, dvs. välj alternativet "24 Betyg över avlagda examensdelar" och skriv in examensdatumet i fältet Betygens datum på samma rad.
Om höjningen inte lyckas
Om studeranden inte kan höja det tidigare vitsordet eller inte slutför höjningen, ska man överföra studierätten med statusen "Anses ha avgått" till KOSKI utan prestationer. Den prestation som man försökte höja, överförs med "Höjningsförsök", dvs. man väljer detta alternativ i kursprestationsrutans fält Höjning/Omtagning. Inget betyg eller studieutdrag ska ges i denna situation.
För höjnings-studierätten överför man två medeltal till KOSKI. I det ena medeltalet inräknar man bara de vitsord som höjts och i det andra beaktas alla tidigare vitsord som inte har höjts + att man beaktar de nu höjda vitsorden. Detta medeltal antecknas på betyget i delen om avlagd examensdel, "Övrig tilläggsinformation", t.ex. "Det nya medeltalet viktat enligt kompetenspoäng i enlighet med examensbetyget för grundexamen X 13.4.2022 är 4,25”.
Viktat medeltal
Av de höjda prestationerna är det det viktade medeltalet som överförs till KOSKI. Om det bara finns en prestation tas medeltalet därifrån. Om det finns flera prestationer i höjningen beräknas ett viktat medeltal utifrån dessa. Om höjningarna innehåller anpassade vitsord överförs även denna uppgift till KOSKI tillsammans med medeltalet. Det här viktade medeltalet antecknas i Primus i det gamla fältet Viktat medeltal enligt kompetenspoäng. Om anpassade vitsord ingår, ska man kryssa i även det gamla fältet Avgångsmedeltalet innehåller anpassade vitsord.
Höjt viktat medeltal
Det höjda viktade medeltalet beräknas utifrån alla vitsord på det tidigare examensbetyget, nu med beaktande av det eller de höjda vitsorden . Den här uppgiften ska också överföras till KOSKI, till uppgifterna om höjnings-studierätten. I studierätten för den gamla hela examen ska man inte korrigera eller överföra medeltalet på något sätt. Detta medeltal för alla vitsord sätter man i stället in för höjnings-studierätten i fältet Höjt medeltal och om medeltalet innehåller anpassade vitsord ska man kryssa i fältet Det höjda medeltalet innehåller anpassade vitsord. Visma gör ingen ny funktion för detta ändamål, utan man kan beräkna medeltalet t.ex. i Excel.