Työpaikalla järjestettävä koulutus -rekisteri
Työpaikalla järjestettävä koulutus
Päivitetty viimeksi: 13.1.2022
Työpaikalla järjestettävä koulutus-rekisteriä voi käyttää työssäoppimisjaksojen suunnittelutyökaluna. Työssäoppimiset tulee kuitenkin kirjata Opiskelijarekisterin kurssisuoritusruudun kautta (tai Wilman kautta), jotta ne saadaan sidottua opiskelijan suorituksiin ja tiettyyn tutkinnon osaan. Tällöin Opiskelija- ja Kurssi-kenttiin tulee valmiiksi oikea tieto, kenen työssäoppiminen ja mihin tutkinnon osaan se kuuluuu. Tietoja ei siis kirjata suoraan Työpaikalla järjestettävä koulutus-rekisteriin etukäteen, vaan aina opiskelijan ops-puun kautta.
Työpaikalla oppimiset suositellaan kirjattavan Wilmasta opiskelijan Opinnot-sivulta lomakkeiden avulla. Opiskelijalle tehdään joko koulutus- tai oppisopimus, joista muodostuu rekisterikortti tähän rekisteriin. Tarkista myös, että kaikki Koski- ja eHOKS-tiedonsiirtojen vaatimat kentät ovat lomakkeilla mukana ja että ne tulee täytettyä.
Työpaikalla järjestettävä koulutus-rekisterin kentistä osa on linkkikenttiä johonkin toiseen rekisteriin, ts. valikon sisältö tulee jostain toisesta rekisteristä.
- Työssäoppimispaikka-kentän vaihtoehdot tulevat Työpaikat ja näyttöympäristöt -rekisteristä. Täytä ko. rekisteriin tiedonsiirtojen vaatimat kentät.
- Työpaikkaohjaaja-kentän vaihtoehdot tulevat Työpaikkaohjaajat ja -arvioijat-rekisteristä. Täytä ko. rekisteriin tiedonsiirtojen vaatimat kentät.
- Vastuuopettaja- ja Muut opettajat -kenttien vaihtoehdot tulevat Opettajat-rekisteristä.
- Vaikka Työpaikkaohjaajat ja -arvioijat-rekisterissä ohjaaja on nimetty johonkin tiettyyn yritykseen tai työpaikkaan, hänet voi silti valita Työpaikalla järjestettävä koulutus-rekisterissä minkä tahansa työpaikan ohjaajaksi. Kenttien pudotusvalikkoon tulevat kaikki vaihtoehdot näkyville. Wilman lomakkeessa voi kenttäkohtaisella ehdolla rajata, että valikossa näytetään vain tietyn työssäoppimispaikan ohjaajat.
Voit tehdä rekisterissä omat välilehdet esim. perustiedoille, ruokailutiedoille, työmatkoille, oppisopimustiedoille ja KV-vaihdolle ja järjestellä samaan asiaan liittyvät kentät samalle välilehdelle.
Asemoi vierekkäin kentät Kurssi, Alkaa, Päättyy, Osa-aikaisuusprosentti, Laajuus osaamispisteinä ja Työtehtävät. Koskea varten työtehtävät pitää valitettavasti vielä täyttää kenttään Työtehtävä tai Työntekijän työtehtävät. Lisäksi Työssäoppiminen alkaa -kenttä täytetään Koski-siirtoa varten. Alkaa-kentästä ei tieto siirry Koskeen.
EHOKS
Kurssitaulukon Alkaa-, Päättyy- ja Osa-aikaisuusprosentti -kentät siirtyvät eHOKS-palveluun. Jos yhtäaikaisesti suoritetaan samassa paikassa useamman tutkinnon osan osaamisen hankkimista, niin mahdollinen osa-aikaisuusprosentti kirjataan tutkinnon osa kohtaisesti omille riveilleen, jos se poikkeaa säännönmukaisesta 5pv viikossa tapahtuvasta osaamisen hankkimisesta. Tutkinnon osat kirjataan Kurssi-kentän riveille ja samalle riville ko. tutkinnon osan ajankohdat ja prosentti, jos se poikkeaa säännönmukaisesta.
Jos opiskelija on pelkästään työssäoppimassa (eikä käy samanaikaisesti esim. verkkokurssia tai oppilaitoksessa vaikkapa yhden päivän viikossa), niin osa-aikaisuusprosentteja ei tarvitse merkitä, vaikka samalla kertaa suoritetaan useamman tutkinnon osan osaamisen hankkimista. Jos Osa-aikaisuusprosentti-kenttä on tyhjä, se tulkitaan olevan 100 %. Tällöin opiskelija on pelkästään työssäoppimassa viitenä päivänä viikossa.
Rekisteri-ikkunan oikeassa reunassa näkyy jokaisen opiskelijan jokainen työssäoppiminen omana rivinään. Kun valitset jonkin niistä aktiiviseksi, voit muokata ko. työssäoppimisen tietoja tai tulostaa siihen liittyviä tulosteita. Jokainen työssäoppiminen näkyy siis omana rivinään eli omana rekisterikorttinaan, vaikka se kuuluisikin samaan tutkinnon osaan jonkun toisen työssäoppimisen kanssa, tai samalle opiskelijalle.
Laajuus osaamispisteinä -kenttään kirjataan työssäoppimisen laajuus. Jos sama työssäoppimisjakso kattaa useita tutkinnon osia, ositetaan työssäoppimisen kokonaislaajuus näille riveille: 3 osp työssäoppimisen voi jakaa esim. 1 osp ensimmäisen kurssin riville ja 2 osp toisen kurssin riville. Jos laajuuden jättää tyhjäksi, katsotaan laajuus kurssisuorituksen mukaisena, ja jos ko. kurssi on suorittamatta, katsotaan laajuus Opetustarjonta-rekisterin mukaisena. Tällöin työssäoppimisen kokonaislaajuudesta voi tulla liian suuri. Tarkista, että yhteenlaskettu osaamispistemäärä kaikissa sen työssäoppimisissa on sama tai pienempi kuin koko tutkinnon osan osaamispistemäärä.
Kurssitaulukon kentät ovat monirivisiä. Sama työssäoppiminen voi siis käsittää useamman tutkinnon osan asioita. Nuo kentät kannattaa asemoida vierekkäin, että kurssi ja siihen liittyvät muut tiedot ovat samalla rivillä.
Samaan taulukkoon voi liittää moniriviset kentät Alkaa, Päättyy, Osa-aikaisuusprosentti ja Kurssin nimi
Jos oppilaitoksessa koulutusten laajuudet käsitellään tunteina eikä osaamispisteinä, niin voi ottaa käyttöön kentän Laajuus tunteina. Laajuus näkyy silloin myös Opiskelijat-rekisterin opsipuun viereisessä infossa tunteina.
Työpaikalla järjestettävä koulutus-rekisterissä voi etsiä ne työssäoppimiset, joihin on täytetty työssäoppimispäiväkirjaa Wilman kautta. Funktio löytyy painettaessa esim. Hae-painiketta Työpaikalla järjestettävä koulutus-rekisterin oikeasta alanurkasta ja avautuvan hakuruudun vas. reunasta valitaan Suoritustiedot-kohdan alta Päiväkirjamerkintöjä (). Haku olisi siis Päiväkirjamerkintöjä()<>0. Tämä palauttaa ne työssäoppimisen rekisterikortit, joille päiväkirjaa on täytetty Wilmassa. Itse päiväkirjoihin kirjatut tiedot eivät näy Primuksessa, ainoastaan Wilman puolella.
Työssäoppimispäiväkirjan voi piilottaa huoltajilta Wilmassa, jos kirjaukset ovat salassapidettäviä, esim. sosiaali- ja terveysalalla. Ota esiin kenttä TOP-päiväkirja piilotettu huoltajilta. Kentän voi lisätä myös työssäoppimisen lomakkeille. Kenttä rastitaan niille työssäoppimisen rekisterikorteille, joiden päiväkirjamerkinnät halutaan piilottaa huoltajilta. Piilotus on työssäoppimiskohtainen eikä opiskelijan iällä ole merkitystä.