Suunnitteluoppilaiden/-opiskelijoiden käsittely uudella koululla
Päivitetty viimeksi: 10.3.2020
Suunnitteluoppilas tai -opiskelija on henkilö, joka on siirtymässä kouluun seuraavana lukuvuonna. Oppilaan tietoja tarvitaan suunnittelussa jo kevään aikana, mutta samaan aikaan hän on aktiivisena oppilaana nykyisessä koulussaan. Ohjeessa kuvataan, mitä suunnitteluoppilaiden rekisterikorteille tehdään uudella koululla.
Tässä ohjeessa tarkastellaan kopioimalla tehtyjen suunnitteluoppilaiden tietojen käsittelyä eli tilannetta, jossa oppilas siirtyy kouluasteelta toiselle. Jos vanha koulu on siirtänyt oppilaat "Koulusiirrot"-kouluun, uuden koulun täytyy hakea oppilaat sieltä itselleen (ks. ohje).
Suunnitteluoppilaat näkyvät Primuksessa aluksi ilman luokkatietoa. Oppilasluettelo kannattaa järjestää luokkatiedon mukaan, jolloin suunnitteluoppilaat asettuvat näkymässä ylimmäksi.
Kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka ovat samoja kaikille suunnitteluoppilaille tai ainakin isommalle joukolle, tehdään monivalintana: Maalaa oppilasluettelosta kaikki suunnitteluoppilaat, ja tee sitten tarvittava muutos. Sama muutos tulee kaikille maalatuille oppilaille.
Luo Luokat-rekisterissä vähintään yksi uusi luokka suunnitteluoppilaita varten. Jos luokkajako on suurin piirtein selvillä, voit tehdä useampia luokkia.
- Seuraava luokka -kenttään täytetään luokalle se nimi, joka luokalla tulee olemaan elokuussa koulun alkaessa.
- Jos se ei ole vielä tiedossa tai tehtiin yksi luokka, joka myöhemmin jaetaan useammaksi, merkitään Seuraava luokka -kenttään luokan nimi sellaisenaan, ts. sama tieto Nimi-kenttään ja Seuraava luokka -kenttään.
- Toinen vaihtoehto on jättää Seuraava luokka -kenttä tyhjäksi, ja suunnitella luokkajakoa opiskelijarekisterin puolella.
Opiskelijat-rekisterissä suunnitteluoppilaille valitaan oikea luokka Ryhmä/Luokka-kenttään.
- Jos jätit Seuraava luokka -kentän tyhjäksi, täytä Tuleva ryhmä/luokka -kenttään kullekin suunnitteluoppilaalle tulevan lukuvuoden mukainen luokkatieto.
- Luokka-aste/Vuositaso-kenttään merkitään oppilaiden tämänhetkinen luokka-aste, esim. alakoulusta yläkouluun siirtyvillä "6". Kun nykyiset 7. luokkalaiset on siirretty 8. luokkalaisiksi, vaihdetaan suunnitteluoppilaiden luokka-asteeksi 7.
Valitse oppilaille Opetussuunnitelma. Merkitse yhteisten aineiden valinnat kerralla kaikille. Kieli-, katsomus- ym. aineiden valinnat merkitään aine kerrallaan valitsemalla ensin kaikki ko. ainetta opiskelevat. Tieto aineen opiskelusta siirtyy yleensä seuraavien mm. kenttien avulla:
- A1-kieli, A2-kieli, B1-kieli jne.
- Katsomusaine
- Tekninen työ, Tekstiilityö
- Suomi toisena kielenä, Omana äidinkielenä opetettava kieli
Valintojen merkintä
Hae kaikki tiettyä A1-kieltä opiskelevat suunnitteluoppilaat esim. klikkaamalla A1-kieli-kenttää ja valitsemalla Hae samat. Täydennä hakuruudussa haun perään: JA Ryhmä/Luokka="xx" (laita "xx":n paikalle suunnitteluoppilaiden luokan nimi).
Kun oppilaat on saatu ruudulle, maalaa heidät kaikki, ja merkitse heille valinnat tämän aineen kursseihin (arviointikertoihin). Klikkaa oppiaineen palkkia hiiren 2. painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Valitse kaikki alikurssit. Valinnat voi merkitä kerralla koko kouluajalle. Kuvassa on haettu A1-ruotsia opiskelevat ja merkitty heille valinnat RUA-aineen kursseihin.
Merkitse samalla tavalla valinnat kaikkiin aineisiin. Sen jälkeen oppilaat voi siirtää Kurreen, jossa heidät jaetaan opetusryhmiin ja laaditaan työjärjestykset sekä opettajien arviointikirjat.
Nykyiset ja suunnitteluoppilaat siirretään Kurreen käyttäen vaihtoehtoa Simuloi luokaltasiirtoa. Tämä tarkoittaa, että keväällä siirretään Kurreen sellaiset valinnat ja luokkatiedot, jotka oppilailla ovat seuraavana syksynä - simuloidaan syksyn tilannetta. Simuloinnissa suunnitteluoppilaille siirtyy Kurreen seuraavan luokka-asteen mukaiset valinnat ja luokan nimeksi tulee seuraavan lukuvuoden mukainen tieto.
Oppilasta koskevat sähköiset asiakirjat jäävät aiemman koulun "omaisuudeksi", mutta uusi koulu saa niihin lukuoikeuden, ja voi laatia uusia asiakirjoja vanhojen pohjalta.
Oppilashuollon muistiot eivät siirry koulusiirtojen yhteydessä.
Oppilailla ja huoltajilla säilyy samat Wilma-tunnukset kuin aiemmin:
- Wilma-tunnusten käsittely koulusiirroissa
- Wilman viestihistoria ei siirry oppilaskortin kopioinnissa, joten huoltajia kannattaa kehoittaa ottamaan tärkeät viestit talteen ennen koulun vaihtumista.
Jos rekisterikortit on kopioitu esim. maaliskuussa, kirjataan niihin kevään aikana vanhalla koululla vielä esim. yhteystietomuutoksia. Muutokset eivät suoraan siirry kopioon, mutta ne voi hakea maalaamalla oppilaskortit ja valitsemalla sitten Toiminnot / Koulusiirrot / Päivitä kopioitavat tiedot alkuperäiseltä kortilta. Vanha koulu päättää, mitkä tiedot ovat kopioitavissa (samat tiedot kuin suunnitteluoppilaiden rekisterikortteja luotaessa) ja uusi koulu voi valita, mitkä näistä tiedoista se ottaa vastaan.
Kun lukuvuosi on päättynyt, vanha koulu vaihtaa suunnitteluoppilaiden Opiskelijalajiksi "Arkistoitu oppilas", "Valmistunut oppilas" tms. vaihtoehdon, joka ei tarkoita päätoimista opiskelua ko. koulussa ja arkistoi oppilaat. Tämän jälkeen uusi koulu voi vaihtaa suunnitteluoppilaiden Opiskelijalajiksi "peruskoulun oppilas", "lukion opiskelija" tms. seuraavan lukuvuoden tilanteen mukaan.
Jatkavien luokkien nimet vaihdetaan suurimmasta alkaen 8A->9A, 7A->8A ja lopulta suunnitteluoppilaiden luokkien nimeksi vaihdetaan oikea tulevan lukuvuoden luokka.