Toisesta kunnasta siirtyvä opiskelija
Päivitetty viimeksi: 6.8.2024
Yksittäinen uusi opiskelija lisätään Primukseen joko syöttämällä tiedot käsin tai pyytämällä tiedot sähköisenä aiemmalta koululta. Opiskelija näkyy Wilmassa heti, kun hänelle on valittu luokkatieto. Opiskelija siirretään Kurreen ja lisätään ryhmiin niissä aineissa, joita hän opiskelee tai ohjataan hänet tekemään kurssivalinnat itse Wilmassa.
Lähettävä koulu voi tallentaa opiskelijan tiedot siirtotiedostoksi, ja toimittaa tämän tiedoston uudelle koululle. Näin opiskelijan perustietoja ei tarvitse kirjata Primukseen käsin, vaan siirrossa opiskelijalle syntyy rekisterikortti, jolla näkyy valmiina yhteystiedot ym. Ks. ohje Oppilastietojen lähetys koululta toiselle.
Avaa Primuksen opiskelijarekisteri ja valitse vasemmasta ylänurkasta Toiminnot / Uusi rekisterikortti.
Täytä opiskelijan tiedot. Pakolliset täytettävät on alleviivattu. Usein pakollisia ovat seuraavat kentät:
- Henkilötunnus
- Sukunimi ja etunimi
- Koulu
Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kannattaa täyttää myös:
- Aloituspäivä tai muu vastaava kenttä (vertaa, mikä kenttä muille opiskelijoille on täytetty)
- Kotikunta, kansalaisuus, äidinkieli ja uskontokoodi. Näitä tietoja kysytään monissa viranomaistiedonkeruissa.
- Koulun omaa toimintaa varten täytetään opiskelijan yhteystiedot, huoltajien yhteystiedot sekä tulokoulu ja -luokka.
- Wilmaa käyttävissä kouluissa opiskelijalle ja huoltajille tehdään Wilma-tunnukset tai avainkoodit.
Ohjelmien toiminnan kannalta tärkeimmät ovat Henkilötunnus, nimi ja Ryhmä/luokka. Nämä tulee täyttää aina. Vaihto-opiskelijoilla, vasta maahan saapuneilla maahanmuuttajilla ym. hetuttomilla hetun loppuosaksi voi antaa 001Ä (pojilla) tai 002Ä (tytöillä). Suunnitteluoppilaita varten Primuksessa voi olla ylimääräinen luokka 0, jonne oppilaat sijoitetaan luokkajaon selviämiseen asti.
Jos opiskelijaa ei ole kirjattu Primukseen, ei hän näy Wilmassakaan: opiskelijaa ei saa lisättyä opettajien arviointikirjoihin, hänelle ei voi kirjata poissaoloja, ei voi lähettää viestejä jne.
Opintojen suunnittelua ja arviointia varten täytetään:
- Opetussuunnitelma
- Luokka-aste/Vuositaso
- Ryhmä/luokka
- Tuleva luokka-aste/Vuositaso
Ryhmänohjaajaa/luokanvalvojaa ei yleensä tarvitse täyttää. Luokanvalvojuus määräytyy automaattisesti Ryhmä/luokka-tiedon mukaan.
Peruskoululaisten osalta opetussuunnitelmaan merkitään hänen aine/kurssivalintansa, joko kuluvalle vuodelle tai koko kouluajalle. Lukiolaisten osalta valintoja ei tarvita, jos opiskelijat tekevät valinnat itse Wilmassa.
Aiempi koulu toimittaa opiskelijan arvosanatiedot uudelle koululle niiltä osin, kuin vanhojakin arvosanoja tarvitaan tuleviin todistuksiin. Jos esim. 8. luokan oppilas vaihtaa koulua, tarvitaan hänen päättötodistukseensa 7. luokalla päättyneen yhteisen kotitalouden arvosana. Aiemman koulun suoritukset kirjataan uudessa koulussa oppilaan ops-puuhun sillä päivämäärällä, millä ne on suoritettu vanhassa koulussa. Näin vanhan koulun suoritukset eivät sekoita uudella koululla vuosiluokkasuoritusten siirtämistä Koskeen.
Opiskelija näkyy Wilmassa välittömästi, kun hänelle on luotu rekisterikortti ja kortti on tallennettu. Jos opiskelijalle on täytetty luokka (Ryhmä/Luokka-kenttä), näkyy hän tämän luokan opiskelijalistassa ja luokan opettaja saa hänen tietoihinsa ns. luokanvalvojan oikeudet.
Kun opiskelijan tiedot on kirjattu Primukseen, siirretään hänet myös Kurreen. Valitse opiskelijan rekisterikortti Primuksessa aktiiviseksi ja valitse ikkunan yläreunasta Tiedonsiirrot / Siirto Kurreen (7). Käytä samoja asetuksia kuin muillakin opiskelijoilla. Kesken lukuvuotta tehtävissä siirroissa toimii yleensä
- Kaikki valitut kortit
- Opiskelijat nykyisillä luokillaan
- Siirrä opetustarjonta: valintojen perusteella
- peruskouluissa lisäksi Siirrä aineet kurssien sijaan.
Opettaja- ja ainekohtaisiin ryhmiin opiskelija saadaan lisäämällä hänet näiden ryhmien arviointikirjoihin. Tämän voi tehdä
- Kurressa, Valinnat-toiminnossa
- Primuksessa, Arviointirekisterissä
- Wilmassa, opettaja itse arviointitoiminnossa tai opiskelija itse kurssitarjottimen avulla.
Kun opiskelija on mukana opettajan ryhmässä, on hän samalla mukana myös sillä viestilistalla, jolla opettaja tavoittaa kaikki tämän ryhmän opiskelijat ja/tai näiden huoltajat.
Peruskouluissa oppilas menee Kurre-siirrossa automaattisesti mukaan oman luokkansa ryhmiin. Tämä tarkoittaa tilanteita, joissa aine on määritelty luokittain opetettavaksi. Niissä aineissa, joissa samassa ryhmässä on monen eri luokan oppilaita tai luokan oppilaat on jaettu useampaan ryhmään, päättää Kurren käyttäjä uuden oppilaan opetusryhmän.
Opiskelijan voi syöttää Kurreen myös käsin, mutta tämä on yleensä turhaa työtä. Opiskelija täytyy joka tapauksessa kirjata Primukseen, ja Primukseen kirjatut opiskelijatiedot saa siirrettyä helposti Kurreen.
Opiskelija lisätään Kurreen klikkaamalla perustietoikkunan alareunasta Uusi tieto -painiketta ja syöttämällä opiskelijan tiedot kenttiin. Myös näppäinyhdistelmää Ctrl+U voi käyttää uuden tiedon lisäämiseen.
Huom. Jos lisäät opiskelijan käsin Kurreen ja opiskelijan henkilötunnus ei ole vielä tiedossa, jää opiskelijan nimen viereen keltainen pallukka. Se tarkoittaa, että opiskelijaa ei voida tunnistaa, jolloin osa Wilman toiminnallisuuksista jää pois käytöstä. Täydennä hetut tällaisille opiskelijoille mahdollisimman pian. Hetu täydennetään klikkaamalla Muuta tunniste -painiketta, valitsemalla kohta Muodosta henkilötunnuksesta ja antamalla hetu Tunnistetieto-riville. Kurre salaa hetut, joten tallennuksen jälkeen tunnistetietona näkyy vain sekalainen merkkijono.