Att göra skolbyten
Uppdaterats: 21.4.2021
Innan du gör skolbyten se anvisningen Förberedelser före skolbyten.
Då studerande byter skola överförs även studerandes registerkort till den nya skolan.
- Då studerande byter från ett skolstadium till ett annat gör man en kopia av studerandens registerkort. Det ursprungliga kortet blir kvar på den gamla skolan och kopian överförs till "Skolbyten"-skolan eller direkt till den nya skolan. Om kopian överförs till "Skolbyten"-skolan, ska den nya skolan hämta kortet därifrån.
- Även inom samma skolstadie och inom kommunen ska registerkortet kopieras från den ena skolan till den andra med funktionen Skolbyten. Vi rekommenderar inte längre att endast byter registerkortets ägare, för det orsakar problem och fel i KOSKI-överföringar och i hur uppgifterna visas samt eventuella retrospektiva dataöverföringar (t.ex. om prestationsuppgifter måste korrigeras senare).
Man kopierar registerkort då studeranden överförs till nästa skolstadium.
Kopian innehåller de fält som den avsändande skolan har angett som uppgifter som ska kopieras, vanligen kontaktuppgifter, beslut och uppgifter som berör studier samt vårdnadshavarnas Wilma-användarnamn. Vilka fält som ska kopieras definieras i fälteditorn. Tilläggsuppgifter om fält som kopieras hittar du här.
1) Öppna Studeranderegistret och ta fram de studerande som ska överföras till ett annat skolstadium. Välj alla dessa studerande.
2) Klicka på Funktioner / Skolbyten / Kopiera till en annan skola.
3) Välj skola dit studerandena ska överföras. De skolor som har fältet Rätt att flytta studerande till skolan ikryssat i registret Information om skolan finns till förfogande för skolornas Primus-användare. För skolkansliets användare och Primus huvudanvändare syns alla skolor.
4) Välj de studerandes studerandetyp i den nya skolan. Vanligtvis överförs de studerande som "planeringselever" eller "blivande elever".
5) Svara "Nej" på frågan om prestationerna ska uppdateras. Studierna i det nya skolstadiet inleds från tomt bord. Uppdatering av prestationer används främst vid överföringar inom samma skolstadium samt i andra gradens utbildning och högskolor.
Studerandekorten har nu kopierats och kopiorna överförs till en annan skola. Denna skola fortsätter hanteringen av studerandeuppgifter genom att skriva in studerandens klass, läroplan och andra uppgifter. Ursprungliga kort blir kvar i den avsändande skolan. Om korten överfördes till "Skolbyten"-skolan, ska den kommande skolan hämta korten därifrån (anvisningen nedan).
I samskolor (integrerade skolor) lönar det sig att göra ett "skolbyte" då eleverna flyttar från lågstadiet till högstadiet, framför allt om låg- och högstadiet har olika läroplaner. På så sätt kommer prestationerna från lågstadiet inte att synas som "svansprestationer" i högstadiets läroplan. "Svansprestationerna" kan störa i bl.a. prestationsutskrifterna och -statistiken. Fältet Utgångsdatum ska inte ifyllas på elevens lågstadiekort. Det är viktigt att man kopierar studierättens id och inledningsdatum från lågstadiekortet. Då uppdateras uppgifterna till KOSKI även i fortsättningen under samma studierätt. Obs! Detta gäller endast samskolor, inte överföringen mellan två separata skolor.
Registerkorten överförs som sådana då skolor förenas eller stängs och studerande överförs till en ny skola. Den avsändande skolan kan före överföring printa ut nödvändiga utskrifter som berör studerande för pappersarkivet.
Obs! Om eleven byter skola inom kommun eller flyttar till en annan skola, använd alltid Skolbyten-funktionen (se anvisningen ovan).
1) Öppna Studeranderegistret och sök fram alla de studerande som ska överföras till en ny skola. Välj alla dessa studerande.
2) Klicka på Funktioner / Skolbyten / Byt registerkortets ägare.
3) Välj den skola dit studerandena ska överföras. De skolor som har fältet Rätt att flytta studerande till skolan ikryssat i registret Information om skolan finns till förfogande för skolornas Primus-användare. För skolkansliets användare och Primus huvudanvändare syns alla skolor.
4) Spara ändringarna. Studerandekorten syns ännu i rutan, men försvinner då man gör en ny sökning eller stänger Studeranderegistret.
Studerandekorten har nu överförts till den nya skolan. Studerandens klass är fortfarande den klass som personen gick i på den gamla skolan och eleverna syns därför inte på den nya skolan i förteckningen på Klasser-fliken i Primus. Eleverna finns ändå där och man får fram dem genom att söka på t.ex. namnet, klassens namn eller personbeteckningen. Den nya skolan fortsätter arbetet med att skriva in studerandens klass, läroplan och andra uppgifter.
Detta steg gör man endast om elevkorten har överförts genom att kopiera dem till "Skolbyten"-skolan i stället för direkt till den nya skolan.
Hämta eleverna från "Skolbyten"-skolan på följande sätt:
1) Välj en sådan listans ordning, där den första uppgiften är elevens kommande skola (huvudanvändaren ska skapa den, se anvisningen Förberedelser före skolbyten).
2) Öppna sökrutan i Studeranderegistret. Välj "Skolbyten" i fältet Sökområde och sök alla elever.
3) I kortlistan syns alla elevkort som har överförts till "Skolbyten"-skolan. Välj alla de kort som ska hämtas (d.v.s de som kommer till användarens egna skola).
4) Ta fältet Skola fram i Studeranderegistret om det inte redan är synligt. Ovanför fältet ser du Ändra-knappen. Klicka på den och välj Ändra eller radera uppgifterna. Välj den rätta skolan på rad 1 i stället för "Skolbyten"-skolan.
Obs! Om den gamla och den nya skolan inte har samma frånvaroklassificeringar, lönar det sig att tömma elevens frånvarotabell.
Ofta är klassindelningen i planeringsskedet när de nya studerandena hämtas till Primus som planeringselever. Med tanke på planeringen bör man skapa minst en klass som väljs som planeringselevernas klass i fältet Grupp/Klass. Planeringseleverna kan vara på en och samma klass i Primus eller så kan de delas in i flera klasser.
Om klassuppgifterna och klassföreståndaren är preliminära och du vill dölja uppgifterna från vårdnadshavarna i Wilma ska du kryssa i Visa inte i Wilmas listor i Klassregistret och välja "Planeras" i fältet Utbildningens status. Detta döljer klassen från övriga Primus-användare även på Klasser-fliken i Studeranderegistret.