Ansökan till långvarig utbildning
Uppdaterad: 11.1.2021
Via Wilma kan man anmäla sig till eller ansöka till utbildningar även utan användarnamn. Funktionen används framför allt i vuxenutbildningar där man ofta söker direkt till läroanstalten. Läroanstalten kan lägga fram sitt undervisningsutbud i Wilma så att man kan ansöka både till kort- och långvariga utbildningar på samma sida.
Med långvariga utbildningar avses t.ex. utbildningar som leder till examen eller någon annan läroplansbaserad utbildning där studeranden erhåller flera prestationer och olika betyg/studiekort. Även de som söker till vuxengymnasium kan samlas in med hjälp av denna funktion. Endast privatpersoner kan ansöka till långvariga utbildningar. Företag och andra organisationer kan anmäla sin personal endast till kortvariga utbildningar.
För långvariga utbildningar ska man färdigt göra registerkort i Primus Klassregister. Kontrollera också att förberedelserna är gjorda.
Fyll i åtminstone dessa uppgifter:
- Namn (utbildning som man söker till) eller
- Förklaring: förklaringen kan användas som alternativt namn på utbildningen i utbildningskalendern om klassernas namn inte är tydliga och klara (t.ex. består av olika siffer- och bokstavskombinationer).
- Ansökningstid börjar
- Ansökning börjar klockan: vilket klockslag man kan börja ansöka, inte obligatoriskt att fylla i. Det angivna klockslaget för en viss utbildning kör över den starttidpunkt som angetts i registret Information om skolan.
- Ansökningstid slutar (försvinner från listan 5 veckor efter slutdatumet) ELLER
- så kan du i fältet Syns i utbildningskalendern fram till fylla i ett datum efter vilket utbildningen inte längre syns i listan. I annat fall syns utbildningen fem veckor efter datumet i Ansökningstid slutar.
- Om du fyller i fältet Löpande ansökan kommer detta att köra över inställningen Syns i utbildningskalendern fram till. Utbildningen kommer med andra ord att finnas med i utbildningskalendern tills du tar bort den.
- Arrangeras i (ort)
- Anmälning i Wilma tillåten, obligatoriskt fält för att utbildningen ska synas i Wilma på ansökningssidan.
- Utbildningens status: I Wilma visas alla utbildningar förutom de som har statusen "Inhiberad". Statusfältet kan också vara tomt.
- Ansökning förutsätter inte e-postverifiering: innebär att sökanden får fylla i ansökan direkt.
- Blankett för elektronisk ansökan, om ni använder en utbildningsspecifik anmälningsblankett.
- Skola-fältet: I Wilma kommer utbildningarna att synas under den skola som finns på första raden i Skola-fältet i Primus.
- OBS! Kryssfältet Visa inte i Wilmas listor i Klassregistret döljer inte utbildningarna i den elektroniska ansökningen.
I registret Information om skolan anger man vilka uppgifter som ska synas om utbildningarna och hur de presenteras.
- I fältet Långvariga utbildningars rubrik på svenska skriver du den rubrik som ska visas i Wilma. Som standard är rubriken "Långvariga utbildningar".
- I fältet Långvariga utbildningars infokolumner i Wilma väljer du de fält i Klasser-registret som du vill visa på utbildningssidan i Wilma. Om du väljer Namn som första uppgift kommer utbildningarna att listas i alfabetisk ordning enligt namn. Om du inte fyller i de här fälten, kommer avsnittet med de långa utbildningarna inte att synas i utbildningskalendern.
- I fältet Långvariga utbildningars infokolumner i Wilma, namn på svenska kan du skriva in en kortare eller mera beskrivande kolumnrubrik för Wilmas infokolumner, t.ex. namnet på fältet Inledningsdatum kan vara "Utbildningen börjar". Infokolumnernas fält är flerradiga och det är bäst att placera dem bredvid varandra. Om man inte fyller i infokolumnerna visar Wilma fältens namn som kolumnrubriker.
Även andra uppgifter om utbildningen kan fyllas i och läggas fram som tilläggsuppgifter på ansökningssidan. Tilläggsuppgifterna om utbildningen öppnas då man klickar på utbildningens namn i Wilma. Innehållet i tilläggsuppgiftsfönstret ska ställas in i Information om skolan:
- I fältet Långvariga utbildningars tilläggsuppgifter i Wilma väljer du vilka av Klasser-registrets fält som ska visas som tilläggsuppgifter.
- I fältet Långvariga utbildningars tilläggsuppgifter i Wilma, namn på svenska kan du namnge tilläggsuppgifterna med kortare och mer beskrivande namn än fältnamnen. Tilläggsuppgifter-fälten är flerradiga och ska därför helst placeras bredvid varandra.
Du kan också lägga in länkar i tilläggsuppgifterna. Detta gör du genom att lägga länkens www-adress i ett memo-fält i Klasser-registret och inkludera detta fält i fältet Långvariga utbildningars tilläggsuppgifter i Wilma som nämns ovan. Länken ska skrivas inom dubbla hakparenteser: [[www.wilma.fi]]
På läroanstaltens webbplats kan man kan också sätta in en direktlänk till en utbildning i utbildningskalendern. Då öppnas närmare uppgifter om utbildningen i ett separat fönster när man klickar på utbildningen på webbplatsen.
Tilläggsuppgifter som ingår i e-postmeddelandet
- I Klasser-registret kan du skriva in skolspecifika tilläggsuppgifter, som inkluderas i det e-postmeddelande som skickas till sökanden. Tilläggsuppgifterna ska skrivas in i fältet E-postens tilläggsuppgifter på svenska. I e-postmeddelandet ingår också den allmänna e-posttexten från registret Information om skolan som gäller alla klasser (långvariga utbildningar).
Utbildningar kan sökas fram med hjälp av Sök utbildningar med sökord-fältet som finns upptill på utbildningssidan (www.skolanswilma.fi/browsecourses). Ange ett sökord, t.ex. "Vasa" eller "hälsovård", varvid de utbildningar som motsvarar sökordet blir kvar i rutan. Man kan använda flera sökord och skilja dem åt med kommatecken.
Sökningen döljer sådana utbildningar i skolan som inte överensstämmer med söktermen i sökfältet. Om det inte finns någon utbildning som motsvarar sökningen visar Wilma ett meddelande under skolans namn: Inga utbildningar hittades med sökordet "bilmontör". Om det inte finns några uppgifter i läroanstalten som motsvarar sökordet, döljs hela skolan både uppe i länkträdet och i listan över läroanstalter i utbildningskalendern.
Framför varje utbildning finns en +-knapp och när du klickar på den flyttas utbildningen till inköpskorgen som finns uppe på sidan. I inköpskorgen ser du hur många utbildningar du valt samt eventuella priser på dem. När du klickar på inköpskorgen kommer det fram en marginallist där du kan gå vidare till ansökningsblanketten. Privatpersoner fortsätter genom att klicka på Ansök/Anmäl. Wilma frågar då först efter sökandens e-postadress, om e-postbekräftelse är en förutsättning för att man ska kunna namäla sig. Wilma skickar ett meddelande till den e-postadress som anges och meddelandet innehåller en returlänk till den sida där ansökningsblanketten kan fyllas i.
Läroanstalten avgör själv om e-postverifiering ska krävas vid anmälan eller inte. Om inte, kryssa i Ansökning förutsätter inte e-postverifiering i Klasser-registret. Då kommer sökanden genast till "Godkännande av användarvillkor"-sidan och behöver inte först gå till sin e-post och kopiera länken till utbildningssidan.
Preferensordning vid ansökan
Sökanden ombeds först godkänna användarvillkoren. Om personen söker till flera utbildningar samtidigt, frågar programmet om preferensordningen för dessa. Preferensordningen sparas automatiskt i samma form i fältet Preferensordning vid ansökan till långvarig utbildning på alla relevanta registerkort i Sökande-registret, om sökanden ansöker till flera utbildningar samtidigt. Därefter öppnas den egentliga ansökningsblanketten, där sökanden fyller i sina kontaktuppgifter och annan information som läroanstalten behöver. Det går också att göra egna/separata ansökningsblanketter för utbildningarna. De öppnas då enligt den preferensordning som sökanden har angett.
Utbildningar vars ansökningstid har utgått kommer att synas i listan, men +-knappen är inaktiverad. Du kan avlägsna utbildningen från listan helt och hållet genom att ta bort krysset i fältet Anmälning i Wilma tillåten i Primus Klasser-register. Alternativt kan du i Klasser-registret ange ett datum i fältet Syns i utbildningskalendern fram till.
När man fyller i ansökan syns ansökningsskedena uppe i webbläsarfönstret, samt i vilket skede sökanden är just då. I slutskedet av processen, på Sammandrag-sidan, ger Wilma en utskrift över vilka utbildningar man ansökt till.
Om du vill visa sökanden ett speciellt avslutningsmeddelande eller en returlänk till en viss webbsida, fyller du i Text på svenska efter elektronisk anmälan i Information om skolan. Om fältet är tomt får sökanden standardmeddelandet och en returlänk till läroanstaltens Wilmasida. Om man vill ha både egen text och returlänk, ska länken skrivas inom dubbla hakparenteser: [[Tillbaka till utbildningskalendern|/browsecourses]]. Om ansökningen avbryts och användaren loggar ut, visas standardtexten "Tack för ditt besök" tillsammans med en returlänk till utbildningskalendern. Om användaren är inaktiv i 30 sekunder, återgår webbläsaren automatiskt till utbildningskalendern.
Om det kommer ett felmeddelande om felaktig nyckel i samband med ansökan, är orsaken i allmänhet att man har flera söksidor öppna samtidigt i webbläsaren.
Sökanden får ett e-postmeddelande som bekräftar ansökningen till utbildningen. Uppgifterna om sökanden sparas i Primus Sökande-register under antagningsprocessen. Om samma person ansöker till flera examina/utbildningar samtidigt bildas ett nytt registerkort för varje utbildning.
Överför uppgifterna om de personer som har blivit valda till Studeranderegistret och tilldela dem den nya utbildningen/klassen. Efter detta fortsätter hanteringen av studerandena på normalt sätt i Primus. Vid överföring av sökande till Studeranderegistret kan man välja om också bilagorna som sparats på sökandens kort ska överföras till Studeranderegistret. Om sökandens kort raderas efter överföringen raderas även bilagorna. Vid överföringen kan man också välja att arkivera sökanden i Sökande-registret i stället för att radera kortet.