KOSKI - Grundläggande utbildningen
Uppdaterad: 5.11.2024
Utbildningsstyrelsens anvisningar om uppgifter som överförs till KOSKI-tjänsten finns här: KOSKI: Studierätter inom den grundläggande utbildningen för unga
I den här anvisningen finns bilder över översikten i KOSKI, och i texten beskrivs hur informationen ska ifyllas i Primus för att den ska överföras till KOSKI. Exemplen är påhittade, och för demonstrationens skull har en och samma studerande så mycket uppgifter som möjligt, för att belysa exemplen i KOSKI. I normala fall ser det inte ut så för en enskild studerande. Den här anvisningen gäller KOSKI-överföringar för den grundläggande undervisningen.
Tips! Från och med Primus 4.64.16.1 sparas uppgifterna om eleverna automatiskt i registren Årsklasseroch Årsklassprestationer. I samband med den första KOSKI-överföringen efter att denna version har installerats importerar Primus även informationen om de tidigare årsklasserna till de här nya registren. Eventuella korrigeringar i elevernas KOSKI-uppgifter görs i fortsättningen i de här registren. Vi kommer att ge närmare anvisningar om hur detta går till lite senare. I övrigt fungerar KOSKI-överföringen som förut. Se mer info i anvisningen om Årsklasshistorik.
I Studerande-registret ska man ange följande grunduppgifter för en studerande:
- Efternamn
- Förnamnen
- Tilltalsnamn (Om tilltalsnamnet inte är ett av de officiella förnamnen, är det det första förnamnet som överförs till KOSKI).
- Personbeteckning OBS! Om eleven inte har en finsk personbeteckning, kan KOSKI-huvudanvändaren skapa ett Studentnummer åt personen i Studieinfo. Detta nummer ska sedan läggas in i Studentnummer-fältet i Primus. Om personen senare får en finsk personbeteckning, ska den läggas till i fältet Personbeteckning i Primus, elevens uppgifter i Kurres Grunduppgifter samt studentnummerregistret i Studieinfo (se närmare anvisning på finska).
- Studerandetyp (Studerandetypen används för att avgöra om eleven över huvud taget ska överföras till KOSKI. I registret Studerandetyper ska man kryssa i Beakta vid KOSKI-överföring för de typer som ska överföras till KOSKI. I registret Studerandetyper ska fältet Teststuderandetyp ikryssas för de studerandetyper som inte ska överföras till KOSKIs produktionsmiljö.)
När en studerande överförs till KOSKI för första gången och överföringen lyckas, kommer en kod automatiskt in i Primusfältet Studentnummer för studeranden. I fortsättningen är det detta nummer som används som den primära identifieraren av eleven vid KOSKI-överföringar, i stället för personbeteckningen.
Läroanstalt
Varje läroanstalt har en kod som ska ifyllas i Information om skolan -registrets fält Läroanstaltskod i Studieinfo. Eleven överförs under den läroanstaltskod som eleven har på rad 1 i Skola-fältet i Studerande-registret.
Diarienummer
Diarienumret är numret på föreskriften om läroplansgrunderna. Diarienumret ska anges i fältet Diarienummer antingen i registret Studerande, Klasser eller Information om skolan. Vid KOSKI-överföringen kontrollerar och hämtar systemet uppgiften i den nämnda ordningsföljden. Diarienumret för grundskolans läroplan finns i eGrunder.
Typ av studierätt
Studierättstypen ska anges i fältet Typ av studierätt (KOSKI), antingen i registret Studerande, Klasser eller Information om skolan. Vid KOSKI-överföringen kontrollerar och hämtar systemet uppgiften i den nämnda ordningsföljden.
Från ett studerandekort kan bara en studierätt överföras och det går inte att byta studierättstypen efter den första KOSKI-överföringen. Om studierättstypen har varit felaktig, ska den först upphävas i KOSKI och sedan ska man överföra studierätten på nytt med den nya studierättstypen.
Studierättens ID
När studierätten överförs till KOSKI för första gången och överföringen lyckas, kommer en kod för studierätten (oid) automatiskt in i Primusfältet Studierättens ID (KOSKI).
Startdatum för studierätten
Studierättens startdatum ska anges i något av de nedanstående fälten. Ange det riktiga datumet då studierätten har inletts i den skola där eleven går, för att undvika överlappningar med en eventuell tidigare skola. Som startdatum överför Primus till KOSKI det datum som kommer emot först i denna ordning:
- Ankomstdatum till skolan
- Inledningsdatum
- Grundläggande utbildningens inledningsdatum
Om en elev börjar i skolan mitt under läsåret, hämtas också årsklassens inledningsdatum från de ovannämnda fälten i den ordningsföljden.
Om ni antecknar studierättsperioderna i Stud.arbetsdagar/timantal-tabellen, behöver ni inte använda de enradiga fälten för startdatumen.
Den läsårsspecifika närvarotabellen (fälten Läsår, Vår 20.1., Höst 20.9. och Förklaring) ska inte ifyllas eftersom felaktiga datumuppgifter då genereras till KOSKI.
Vid KOSKI-överföringar beaktas inte studierättsperioder som markerats starta över 90 dagar in i framtiden.
OBS! Om eleven byter läroanstalt inom samma utbildningsanordnare, ska en ny studierätt göras för eleven i KOSKI.
I Primus 4.64.48.1 utkom två nya funktioner att användas för att söka fram studerande utifrån studierättens inlednings- och slutdatum. Funktionerna hittar du via Sök-egenskapen i Studerande-registret, under Övriga funktioner: Studierättens inledningsdatum och Studierättens slutdatum. När funktionerna används hämtar systemet datumen på basen av de fält som används även vid KOSKI-överföringen av studierätten i fråga. Genom att använda funktionerna underlättar du därmed sökrutinerna, eftersom du i sökrutinen inte längre behöver inkludera t.ex. alla de tre olika startdatum-fälten för en studierätt i den grundläggande utbildningen.
Exempel: Du vill söka fram alla studerande vilkas studierätt har börjat efter 1.8.2024. Funktionen Studierättens inledningsdatum > 1.8.2024 ger då alla de studerande vilkas studierätt har börjat efter 1.1.2024, oberoende av i vilket av de tre fälten fält startdatumet står.
Årskurs
Elevens relevanta årskurs ska stå i fältet Årskurs/Årsnivå. Du kan också ange årskursen i Klasser-registret.
Klass
Elevens klass ska stå i Studerande-registrets fält Grupp/Klass.
Börjat före läroplikten
- Överförs till KOSKI då Börjat före läroplikten är ikryssat i Studerande-registret.
Förlängd läroplikt
Uppgiften om förlängd läroplikt överförs från registret Ansökningar och beslut, där minst följande fält är ifyllda:
- Beslut (kansliet) eller Beslut (skola)
- Inledningsdatum
- Förlängd läroplikt
Startdatumet för den förlängda läroplikten överförs från det första beslutet som har Förlängd läroplikt ikryssat. Det eventuella slutdatumet tas från det senaste beslutet där Förlängd läroplikt är ikryssat och fältet Avslutningsdatum är ifyllt.
Uppgiften om handikappgrad är obligatorisk att överföra i samband med förlängd läroplikt. Systemet plockar den här uppgiften från Funktionshinder-tabellen i Studerande-registret, där åtminstone fältet Funktionshinder, startdatum ska vara ifyllt och graden av nedsättning vald i fältet Funktionshinder. Se närmare anvisning nedan i punkten Funktionshinder.
När man beslutar om förlängd läroplikt krävs alltid också ett beslut om särskilt stöd. Säkerställ alltså att även ett sådant finns uppgjort.
Flexibel grundläggande utbildning (JOPO)
Uppgiften om flexibel grundläggande utbildning överförs från registret Ansökningar och beslut. Det ska finnas ett beslut för eleven, där minst följande fält är ifyllda:
- Beslut (kansliet) eller Beslut (skola)
- Inledningsdatum
- I flexibel grundläggande utbildning (JOPO)
Om perioden för den förlängda läroplikten och/eller JOPO har inletts före studierättens startdatum, kommer inledningsdatumet för studierätten att överföras som startdatum för dessa perioder i KOSKI. Om den förlängda läroplikten och/eller JOPO däremot har avslutats före studierättens startdatum, kommer perioderna inte överhuvudtaget att överföras till KOSKI för studierätterna i fråga. Det här förekommer främst i situationer där elevens eller barnets registerkort har kopierats från en annan skola.
Intensifierat stöd och särskilt stöd
Närmare information om hur tidsperioderna för dessa stödformer överförs till KOSKI finns längre ner, under rubriken Intensifierat och särskilt stöd (trestegsstöd).
Elev i årskursintegrerad undervisning
För elever i den årskursintegrerade undervisningen ska fältet Årskursintegrerad undervisning vara ikryssat i Studerande-registret. Elevens prestationer överförs till Koski på samma som för elever som studerar enligt årskurs.
Studier utomlands
Uppgiften om att en elev bedriver studier utomlands hämtas från Studerande-registrets fält:
- Studeranden utomlands från
- Studeranden utomlands tills
Utöver de två ovannämnda fälten ska studierättens status överföras till KOSKI som tillfälligt avbruten under vistelsen utomlands, alltså ska även följande fält vara ifyllda:
- Startdatum för tillf. avbrott
- Slutdatum för tillf. avbrott
Hemundervisning
När eleven undervisas hemma hämtas uppgiften till KOSKI från följande fält i Studerande-registret:
- I första hand från fälten Hemundervisningens startdatum och Hemundervisningens slutdatum (fyll i om känt)
- I andra hand från fälten Hemundervisning för studeranden från och Hemundervisning för studeranden tills (fyll i om känt)
Hemundervisningsperioderna överförs i första hand alltså från de flerradiga fälten, men om dessa är tomma plockas datan från de enradiga fälten. Om situationen är den att man redan har registrerat en hemundervisningsperiod i de enradiga fälten och eleven senare får fler hemundervisningsperioder, ska man först flytta datumen för den första perioden (de enradiga fälten) till de flerradiga fälten. Därefter fyller man på de senare hemundervisningsperioderna i den flerradiga tabellen. Då försvinner inte den första perioden i KOSKI.
En elev som undervisas hemma ska överföras till KOSKI som en elev i den övervakande skolan, så eleven ska därför ha denna skola ifylld på rad 1 i Skola-fältet i Studerande-registret. För att man ska kunna se vilka elever som har hemundervisning är det bäst att göra en separat klass och studerandetyp för dem.
Elever i hemundervisning kan avlägga och få betyg i en särskild examen, inte enligt årskurser.
För en elev som får hemundervisning vid läsårets slut överförs ingen årsklassprestation alls till KOSKI. Det här innebär att funktionen för årsklasshistorik inte heller skapar något registerkort i Årsklasser-registret för den tidsperiod då eleven får hemundervisning. Vid KOSKI-överföringen anses en elev vara i hemundervisning vid läsårets slut då datumet i fältet Hemundervisningens startdatum infaller tidigare än datumet i Information om skolan-registrets fält Läsåret slutar och det inte finns något datum ifyllt för eleven i fältet Hemundervisningens slutdatum. Om eleven har flera hemundervisningsperioder under ett och samma läsår bör man komma ihåg att ange även slutdatumen för de tidigare perioderna.
Om eleven har övergått till hemundervisning under läsåret och har hunnit få en prestationsflik för årsklassen i KOSKI måste denna flik raderas i KOSKI.
Transportförmån
Fältet Transportförmån ska ikryssas för överföringen av skolskjutsperioder. Uppgiften om förmånsperiod hämtas från följande fält i Studerande-registret:
- Skolskjutsens inledningsdatum (obligatoriskt)
- Skolskjutsens slutdatum
Internatboende
Perioderna för internatboende plockas i första hand från de beslut om eleven som skolan gjort, där “Internatskola” är valt i fältet Typ av boende. Start- och slutdatumen för internatperioderna tas från fälten Boendet inleds och Boendet avslutas på beslutskortet. Även arkiverade inkvarteringsperioder överförs till KOSKI.
I andra hand överförs uppgiften från Studerande-registrets Boendehistorik-tabell, då Typ av boende är “Internatskola”. Periodens start- och slutdatum hämtas från tabellens fält: Boende, startdatum och Boende, slutdatum.
Skolhem
Elevens skolhemsperiod plockas från följande fält i Studerande-registret:
- Skolhemsperioden börjar
- Skolhemsperioden slutar
Funktionshinder
Uppgiften om funktionshinder hämtas i första hand från Studerande-registrets Funktionshinder-tabell. Alternativen i fältet Funktionshinder är desamma som i KOSKI:
- Annan än mycket svår utvecklingsstörning
- Mycket svår utvecklingsstörning
Inledningsdatumet för funktionshindersperioden plockas från fältet Funktionshinder, startdatum och graden av nedsättning från fältet Funktionshinder på samma rad. Avslutningsdatum överförs om det är ifyllt i fältet Funktionshinder, slutdatum. En funktionshinderperiod är alltid kopplad till förlägd läroplikt, och förlängd läroplikt kräver även ett beslut om särskilt stöd. Båda uppgifterna ska alltså överföras till KOSKI. Se närmare detaljer längre upp i anvisningen, under Förlängd läroplikt.
Om perioden för funktionshinder har inletts före studierättens startdatum, överför Primus startdatumet för studierätten i fråga som överförs som inledningsdatum för funktionshinderperioden i KOSKI. Om funktionshinderperioden däremot redan har upphört före studierättens startdatum, överförs funktionshinderperioden inte till KOSKI överhuvudtaget. Det här förekommer främst i situationer där elevens eller barnets registerkort har kopierats från en annan skola.
I andra hand hämtar systemet uppgiften om funktionshinder från Studerande-registrets fält Handikapp. Observera att tidsperioden då inte går att definiera, utan det är studierättens inledningsdatum som överförs som startdatum (i praktiken Studerande-registrets fält Ankomstdatum till skolan, Grundläggande utbildningens inledningsdatum eller Inledningsdatum). Avslutningsdatumet överförs inte alls i detta fall.
Skolbyte inom samma utbildningsaktör
Om eleven byter skola men anordnaren av utbildning förblir densamma, ska det skapas en ny studierätt för eleven i KOSKI (Utbildningsstyrelsens riktlinje fr.o.m. 1.8.2021). Detta ska också göras om den gamla skolan stängs och eleverna flyttas till en ny skola. Tidigare var det möjligt att fortsätta under samma studierätt även på den nya skolan, men detta har alltså ändrats. I praktiken innebär ändringen att man inte kan överföra elevens kort till den nya skolan i samband med skolbytet, utan kortet ska i stället kopieras.
- När eleven byter skola ska den gamla skolan fylla i avgångsdatumet på elevens kort i fältet Utskrivningsdatum. Uppgiften ska överföras till KOSKI (som studierättens status syns "Avgått").
- Om eleven byter skola mitt under läsåret, ska studierättens status för den pågående årskursen på elevens gamla skola vara "kesken." Årskursen ska inte bekräftas.
- Om eleven byter skola efter läsårets slut, ska studierättens status för den avlagda årskursen på den gamla skolan vara "valmis". Bekräfta årskursen i normal ordning.
- Ett nytt registerkort ska göras för eleven på den nya skolan genom att kopiera det gamla ( närmare anvisning om skolbyten). OBS! Studierättens ID (KOSKI) -fältet ska inte kopieras. Väljer man ändå att kopiera det ska man tömma fältet på det nya kortet innan man överför elevens uppgifter till KOSKI.
- Den gamla skolan arkiverar sedan elevens kort (det kan göras även innan det nya kortet skapas). Det ska gå att gå att se studierätts- och prestationsuppgifterna även senare, om det korrigeringsbehov uppstår.
- När en elevs uppgifter överförs till KOSKI för första gången från den nya skolan, skapas det en ny studierätt för eleven där. Studierätten ska börja på det datum som eleven börjat i den nya skolan. Den nya studierätten sparas automatiskt på elevens registerkort efter överföringen, i fältet Studierättens ID (KOSKI).
När eleven flyttas inom skolan
Vid olika förflyttningar inom samma skola ska man fortsätta uppdatera samma studierätt. Till exempel i en samskola, då eleven flyttar från klass 6 till klass 7, eller om eleven byter till verksamhetsområdesundervisning inom skolan.
Om man kopierar korten i den situation då sexorna ska överföras till sjuan i en samskola, bör skolan se till att elevens Studierättens ID (KOSKI) och startdatum förblir intakta.
Från och med Primus 4.63.6 överförs inte perioderna för intensivt stöd längre till KOSKI. Den här linjedragningen har Utbildningsstyrelsens jurister gjort. Vi rekommenderar ändå att ni fortsätter anteckna de olika stödnivåerna i Primus enligt förfarandet nedan. Informationen om intensifierat stöd överförs dock inte till KOSKI i fortsättningen trots att den finns i Primus. Särskilt stöd överförs fortsättningsvis till KOSKI.
Till KOSKI överförs uppgiften om att eleven ges särskilt stöd, samt datumet då stödet inletts. Också slutdatumet överförs, om det är ifyllt. Slutdatumet överförs också då stödnivån ändras för eleven. Stödperioder överförs till Koski i kronologisk ordning från den äldsta till den nyaste.
Intensifierat stöd
OBS! Överförs inte till KOSKI fr.o.m. 4.11.2021
Perioden för intensifierat stöd inleds och uppgiften om det överförs till KOSKI, då eleven i Pedagogiska dokument-registret fått en pedagogisk bedömning där minst följande fält är ifyllda.
- Dokumenttyp: Pedagogisk bedömning
- Överföring till stödnivån: Intensifierat stöd
- Stödet inleds
Intensifierat stöd upphör
OBS! Överförs inte till KOSKI fr.o.m. 4.11.2021
Om man känner till avslutningsdatumet, fyller man i det i fältet Stödet avslutas på den nämnda pedagogiska bedömningen. Om fältet inte är ifyllt, överförs uppgiften om att det intensifierade stödet har upphört i det skedet då eleven övergår till allmänt eller särskilt stöd.
Om eleven överförs tillbaka till det allmänna stödet, ska en ny pedagogisk bedömning göras för eleven. Minst följande fält ska ifyllas på den pedagogiska bedömningen:
- Dokumenttyp: Pedagogisk bedömning
- Överföring till stödnivån: Allmänt stöd
- Stödet inleds
Om eleven däremot överförs till särskilt stöd, ska ett beslut om särskilt stöd upprättas för eleven i Ansökningar och beslut-registret. Vilka fält som gäller för särskilt stöd finns längre ner i anvisningen.
Oberoende av om eleven överförs till det allmänna eller det särskilda stödet, blir slutdatumet för det intensifierade stödet i KOSKI det datum som föregår startdatumet för följande stödnivå. Detta sker om fältet Stödet avslutas är tomt på den ursprungliga pedagogiska bedömningen för det intensifierade stödet.
Särskilt stöd
Särskilt stöd inleds
Perioden för särskilt stöd inleds då eleven i Ansökningar och beslut-registret får ett beslut om särskilt stöd, där de nedanstående fälten är ifyllda. Fälten markerade med en asterisk är obligatoriska:
- Beslut (kansliet) eller Beslut (skola)*
- Beslut om särskilt stöd*
- Inledningsdatum*
- Avslutningsdatum (om känt)
- Undervisning enligt verksamhetsområde (ikryssas om eleven studerar enligt verksamhetsområde)
- Förlängd läroplikt (ikryssas om det har fattats ett administrativt beslut om förlängd läroplikt)
Till KOSKI kan man överföra flera perioder för särskilt stöd, så om ett nytt beslut om särskilt stöd registreras för eleven, anses den föregående perioden för särskilt stöd ha upphört, och en ny period inleds med de nya uppgifterna.
Särskilt stöd upphör
Om Avslutningsdatum är ifyllt på det beslut om särskilt stöd, där även inledningsdatumet för perioden står, överförs också slutdatumet till KOSKI.
Om fältet inte är ifyllt, överförs uppgiften om slutdatum till KOSKI i det fall att eleven får ett beslut om avslutat särskilt stöd. Med avslutningsbeslut avses ett beslut i Ansökningar och beslut-registret som har följande fält ifyllda:
- Beslut (kansliet) eller Beslut (skola)
- Överföring till stödnivån: “Intensifierat stöd” eller “Allmänt stöd”
- Inledningsdatum
Om man på avslutningsbeslutet väljer alternativet “Intensifierat stöd” i fältet Överföring till stödnivån, inleds med detta avslutningsbeslut en ny period med intensifierat stöd i KOSKI, utöver att det särskilda stödet avslutas. Om man däremot valt “Allmänt stöd”, innebär avslutningsbeslutet enbart att perioden om särskilt stöd avslutas.
Avslutningsdatumet för särskilt stöd i KOSKI blir det datum som föregår inledningsdatumet för intensifierat stöd eller allmänt stöd.
Om perioden för särskilt stöd har inletts före studierättens startdatum, överför Primus studierättens startdatum som inledningsdatum för stödet till KOSKI. Om perioden för stöd däremot redan har upphört när studierätten inleds, överförs uppgiften inte till KOSKI överhuvudtaget.
Allmänt om överföring av prestationer till KOSKI
Studerandens prestationsdata överförs till KOSKI för en årskurs i taget. I praktiken innebär det här att överföringen beaktar vitsorden från de kurser i elevens läroplan, som har den årskurs i Kurser-registrets Årskurs-fält som finns i Studerande-registrets fält Årskurs/årsnivå. Om det finns flera kurser i ett visst ämne på samma årskurs, överförs till KOSKI det vitsord som är valt på ämnesnivån i Kurser-registrets fält Vitsordets räknesätt. Det är oftast vitsordet i den senaste kursen det handlar om (i vitsordsberäkningen beaktas endast kurserna i årskursen i fråga). För lärokursprestationen, d.v.s. till Avgångsbetyg-fliken i KOSKI, överförs de läroämnen som har underliggande prestationer i kurser som tillhör årskurserna 7-9. Vitsordet tas från ämnesnivån.
När årskursprestationen bekräftas i slutet av läsåret låses vitsorden i KOSKI och efter klassuppflyttningen kommer den följande årskursens prestationer in på en ny flik. Startdatumet för årskursen blir det datum som står i Information om skolan-registrets fält Läsåret börjar, och bekräftelsedatumet för årskursprestationen blir Studerande-registrets fält Bekräftelsens datum.
Undantag 1: Om en elev börjar i skolan mitt i läsåret, ska årskursens inledningsdatum för denna elevs del bli antingen Ankomstdatum till skolan, Inledningsdatum eller Grundläggande utbildningens inledningsdatum, dvs. samma som studierättens inledningsdatum i skolan.
Undantag 2: I årskursintegrerad undervisning granskar systemet bekräftelsen för årskurs 9 i första hand i fältet Examensdatum och i andra hand i fälten Bekräftelse för årsklass och Bekräftelsens datum.
Uppgifterna om elevens årsklasser och om prestationerna för respektive årsklass sparas automatiskt i registren Årsklasseroch Årsklassprestationer. Då består t.ex. uppgiften om en underkänd årsklass för en elev som kvarstannar. Det är även lättare att korrigera felaktiga KOSKI-uppgifter. Ta i Studerande-registret fram fältet Årsklasser och placera det intill bekräftelsefälten. I det här flerradiga fältet lagras automatiskt alla de registerkort som uppstår för eleven i registret Årsklasser.
Inställningar för undervisningsutbudet (registren Kurstyper och Kurser)
Kurstyper-registret
Fälten som ska ifyllas i Kurstyper-registret är:
- Kurstypens nivå: Varje kurstyp för ämnen och kurser ska ha rätt alternativ ifyllt: antingen “Ämne” eller “Kurs”.
- Obligatorisk: Kryssa i för kurstyperna som gäller nationella och lokala obligatoriska ämnen och kurser
- Individualiserad: Ikryssas för individualiserade kurstyper
Om man inte har angett kurstypens nivå, beaktas inte de anslutna ämnena och kurserna alls vid KOSKI-överföringar.
Om grundskolornas konst- och färdighetsämnen är insatta som mellanämnen i läroplansträdet, ska Kurstypens nivå-fältet inte ifyllas för mellanämnets kurstyp.
GA ämnen-registret
- Kolla att Kod-fältet är ifyllt för läroämnena i GA ämnen-registret enligt kodlistan.
- Ändra GA ämne-fältet i Kurser-registret via fälteditorn så att Kod&Läroämne syns. (Välj Underhåll / Fälteditorn, högerklicka på GA ämne-fältet och välj Bearbeta fältets utseende.)
Kurser-registret
Kurser: Alla kurser i den grundläggande utbildningen ska ha fältet Årskurs ifyllt i Kurser-registret. Nedan finns närmare information om inställningarna för ämnesnivån.
Ämnen: OBS!: Alla nedannämnda inställningar gäller enbart ämnesnivån. Ange rätt läroämne i fältet GA ämne för respektive ämne i Kurser-registret. För religionsämnet fyller du i fältet Lärokurs i religion i Kurser-registret. I fältet finns alternativ som överensstämmer med KOSKI-kodlistan, välj ett av dem. Fältet ska inte ifyllas för livsåskådningskunskapens ämne. Från och med version P4.63.58.1 överförs dock inte lärokursen i religion längre till KOSKI.
Obligatoriska läroämnen
Modersmålsämnen | Främmande språk | Övriga obligatoriska ämnen | Religionsämne |
---|---|---|---|
GA ämne | GA språk | GA ämne | GA ämne |
GA modersmål | Lärokurs | Lärokurs i religion |
Lokala obligatoriska läroämnen
Om man inte har kryssat i Obligatorisk i Kurstyper-registret för den kurstyp som man har valt för det lokala obligatoriska ämnet, ska man välja alternativet "Obligatorisk" i fältet Obligatoriskhet på ämnesnivåns kort i Kurser-registret.
Valfria ämnen
Nationella valfria ämnen | Lokala valfria ämnen |
---|---|
GA ämne | Namn |
Beskrivning | Beskrivning |
Uppförande
För uppförandets ämnen och kurser ska följande fält ikryssas:
- Kryssfältet Uppförande
Undervisning i eget modersmål som kompletterar den grundläggande utbildningen
När det gäller studier i eget modersmål som kompletterar den grundläggande utbildningen överförs de till KOSKI och placeras under "Kompletterande studier i eget modersmål". På ämnesnivåns registerkort i Kurser-registret ska alternativet "Läroämne i eget modersmål" vara valt i fältet Prestationens typ (KOSKI). I fältet GA språk ska man ha det relevanta språket ifyllt.
En mer detaljerad beskrivning av hur man skapar studierna i eget modersmål och kurstyperna för dem finns här.
Hur uppgifterna syns i KOSKI
I KOSKI visas de nationella och lokala obligatoriska läroämnena till vänster i vyn, medan de nationella och lokala valfria ämnena står till höger. De lokala ämnena står med kursiv stil. Det finns en separat sektion för uppförandet under de valfria ämnena.
Vitsorden
- I Vitsordsdefinitioner-registrets KOSKI-vitsord-fält ska man ange den kod som finns i KOSKI-kodlistan.
- KOSKI känner inte igen t.ex. Vitsordet “V” (=verbal bedömning), så KOSKI-vitsordet i Primus för detta ska istället vara “S” (=Suoritettu = Godkänd).
- Om inget vitsord i KOSKI-kodlistan motsvarar det vitsord som används i Primus, kan man vid behov lämna KOSKI-vitsordet tomt, men då tolkas prestationen som ofullständig vid överföringen, och årskursen kan inte bekräftas om eleven har ofullständiga prestationer.
Omfattningar
- Prestation för avläggande av årskurs i den grundläggande utbildningen: Prestationens omfattning är summan av studieveckorna för de bedömda kurserna i ämnet, när årskursen för kurserna är densamma som elevens årskurs. Systemet hämtar omfattningen från fältet Studieveckor.
- Prestation för avläggande av lärokurs i den grundläggande utbildningen: Prestationens omfattning är summan av studieveckorna för de bedömda kurserna i ämnet, när årskursen för kurserna är 7, 8 eller 9 (högstadiets kurser). Systemet hämtar omfattningen från fältet Studieveckor.
Övriga detaljer om prestationen
Individualisering
För kurstyper med individualisering ska fältet Individualiserad ikryssas i Kurstyper-fältet.
Uppgiften om individualiserad lärokurs överförs till KOSKI då man för prestationen bytt in en kurstyp som innebär individualisering, på både kursnivån och ämnesnivån. I KOSKI åtföljs vitsord i individualiserade läroämnen av en asterisk (*).
Betonad undervisning
Uppgiften om betonad undervisning i ett läroämne överförs till KOSKI då fältet Betonad undervisning i Kurser-registret är ikryssat för eleven på ämnesnivåns kort i läroplansträdet.
- Om de elever som får betonad undervisning har en helt separat läroplan, räcker det med att du kryssar i ett fält i Läroplaner-registret: högerklicka på det betonade ämnet och välj Ändra uppgifter om kursen.
- Om ni har skapat separata kort för betonade ämnen och deras kurser i Kurser-registret, kan du kryssa i Betonad undervisning direkt i Kurser-registret på ämnesnivåkortet för det betonade ämnet. Då behöver du inte göra ändringar i kurserna i Läroplaner-registret.
- Det tredje sättet är att kryssa i fältet t.ex. via Studerande-registret för de som får betonad undervisning: högerklicka på ämnesnivån i läroplansträdet och välj Ändra studerandens kursuppgifter. Detta är ett lämpligt sätt då det inte finns någon separat läroplan eller separata kurser för de elever som får betonad undervisning i ett ämne.
I KOSKI-tjänsten visas två stjärnor (**) för att markera vitsord i betonad undervisning.
Inledning av årskursen
Startdatumet för en årskurs plockas från Information om skolan-registrets fält Läsåret börjar.
Om en elev har däremot inlett årskursen i en ny skola mitt i läsåret, överförs årskursens inledningsdatum från följande fält i Studeranderegistret: 1. Ankomstdatum till skolan, i första hand. Om fältet är tomt, överförs uppgiften från fältet 2. Inledningsdatum eller 3. Grundläggande utbildningens inledningsdatum. Primus undersöker om datumen i dessa fält infaller senare än i Läsåret börjar.
Prestationsspråk
Elevens studiespråk tas från Primusfältet Undervisningsspråk, i första hand från Studerande-registret och i andra hand från Information om skolan-registret.
Övriga prestationsspråk
Om eleven under läsåret har undervisats på något annat språk än skolans studiespråk under minst 25% av läsåret, ska detta språk anges i det flerradiga fältet Övriga prestationsspråk. Alternativen som man väljer i länkfältet står i Språk-registret. Informationen sparas också i Årsklasser-registret i ett fält med samma namn. Observera att man i fältet Övriga prestationsspråk inte ska ange de andra språken som eleven studerar. För det ändamålet används i stället det gamla fältet Övriga språk.
Skolbildningsspråk
KOSKI-systemet avgör elevens skolbildningsspråk (svenska eller finska) enligt det om eleven har fått ett godkänt avgångsvitsord i modersmål i finska eller i svenska.
Bekräftelse av avlagd årskurs
På våren när alla vitsord för läsåret är fastställda, kan årskursprestationen bekräftas genom att man fyller i fälten Bekräftelse för årsklass och Bekräftelsens datum. Dessa fält är flerradiga, dvs. bekräftelsehistoriken för elevens årskurser kan stå kvar. När eleven får avgångsbetyg från grundskolan, ska utöver de ovannämnda fälten även Examensdatum ifyllas.
Undantag: I årskursintegrerad undervisning hämtar systemet bekräftelsen för årskurs 9 i första hand från fältet Examensdatum och i andra hand från fälten Bekräftelse för årsklass och Bekräftelsens datum.
Bekräftare och betygets tilläggsuppgifter
Som bekräftare överförs i första hand personen från Klasser-registrets fält Betygsundertecknare och Betygsundertecknarens titel. I andra hand kontrollerar programmet Information om skolan-registrets Rektor/Skolans föreståndare och Rektorns titel.
Tilläggsinformationen till betyget hämtas från Studerande-registrets fält Betygets tilläggsuppgifter.
Grundläggande undervisning som ordnas enligt verksamhetsområden
Om fältet Undervisning enligt verksamhetsområde är ikryssat på elevens registerkort, hämtar Primus bedömningsuppgifterna enligt följande:
- När eleven studerar enligt verksamhetsområden, hämtas prestationerna från läroplanen. I registret Kurser ska man då välja rätt alternativ i fältet Verksamhetsområde för ämnena. Uppgifterna i kursen som har bedömts senast överförs som ämnets bedömning. Fyll också i Årskurs-fältet för kurserna.
- Årskursens bekräftelse överförs på samma sätt som i den normala grundläggande undervisningen, se ovan.
- Även omfattningen överförs enligt principerna i den grundläggande utbildningen. Omfattningen av årskursprestationerna beräknas alltså utifrån summan av studieveckorna för de bedömda kurserna i ämnet, när årskursen för kurserna är densamma som elevens årskurs. Omfattningen för prestationerna i lärokursen är summan av studieveckorna för de bedömda kurserna i ämnet, om årskursen för kurserna är 7, 8 eller 9 (högstadiets kurser).
För att kunna överföra prestationer av elever i påbyggnadsundervisning, dvs. den så kallade 10:e klassen, ska det i fältet GA rad i Kurser-registret väljas antingen "förberedande/påbyggnadsund. gemensamma" eller "förberedande/påbyggnadsund. valbara". Fältet ska ifyllas till ämnen som beaktas vid gemensam ansökan. Fältet ska vanligtvis ifyllas redan när man bygger en läroplan för påbyggnadsundervisningen, se instruktion Påbyggnadsundervisningens läroplan.
Som omfattning för prestationen överförs det antal studieveckor som gäller för ämnesnivåns prestation.
Om eleven endast avlägger ett läroämne eller t.ex. höjer grundskolans vitsord inom HUX, överförs följande uppgifter till KOSKI:
- Man gör en ny studierätt och fyller i alternativ "2 avlägga en del av examen" i fältet Studerandens mål med studierna.
- Man skriver in vitsord i de ämnen som eleven har avlagt. Om det finns bedömda kurser under ämnet, plockas omfattningen från dem.
- En separat flik uppstår i KOSKI för varje enskilt läroämne.
Särskild examen
Ta i Kurser-registret fram fältet Särskild examen. Om ett läroämne avläggs som särskild examen, ska du kryssa i fältet via de studerandespecifika kursändringarna. Högerklicka alltså på ämnet i elevens läroplansträd och välj Ändra studerandens....kursuppgifter. Då öppnas Kurser-registrets vy, där du kryssar i fältet och sparar. Uppgiften lagras bara för den här eleven och ämnet i fråga.
Du kan utföra samma åtgärd genom att klicka på läroämnet (när du har Vitsord-fliken vald ovanför läroplanen), och då öppnas prestationsrutan. Nertill i rutan finns knappen Kursuppgifter och när du klickar på den öppnas Kurser-registret. Gör samma sak för de läroämnen som avläggs som särskild examen.
Fältet Särskild examen finns också i Studerande-registret. Detta fält kryssar man i om eleven avlägger hela lärokursen som särskild examen. Då behöver man inte kryssa i fältet separat för alla ämnen.